Schaatsers DSB samen op zoek naar sponsor

De schaatsploeg van DSB gaat na het faillissement van de hoofdsponsor als collectief op zoek naar een nieuwe sponsor. Dit maakten coach Jac Orie en zijn schaatsers gisteren bekend op een persconferentie in Amsterdam.

„Wij blijven bij elkaar”, zeiden Orie en kopman Mark Tuitert in koor. En als een nieuwe sponsor met een deel van de ploeg verder wil? „Dan doen we het niet.” Er zou al met verschillende kandidaat-sponsors gesproken zijn.

DSB nam de langebaanschaatsers in 2007 over van Sponsorbingoloterij, die drie jaar eerder het failliete Spaar Select opvolgde. Orie, Tuitert en Marianne Timmer maakten toen al deel uit van de ploeg. De afgelopen jaren kwamen daar jonge toppers bij als Simon Kuipers, Stefan Groothuis, Annette Gerritsen, Margot Boer en Laurine van Riessen. DSB, gespecialiseerd op 1.000 en 1.500 meter, geldt naast TVM als de grootste Nederlandse schaatsploeg met een jaarlijks budget van 2,5 miljoen euro. Schaatsers en begeleiding stonden op de loonlijst bij sponsor DSB Bank en zijn na het faillissement vrij om te zoeken naar een andere werkgever. Afgelopen week tekenden ze een verklaring dat ze in elk geval bij elkaar blijven. „Dat is commercieel en sporttechnisch het beste”, zei Tuitert.

Nu de ploeg vlak voor het olympisch seizoen zonder sponsor staat, is er hulp van schaatsbond KNSB, sportkoepel NOC*NSF en de vakbond NL Sporter. „Er is in elk geval een scenario opgesteld zodat de schaatsers zich in alle rust kunnen voorbereiden op het NK afstanden over twee weken”, zei Yves Kummer, die gisteren als voorzitter van NL Sporter de persconferentie leidde.

Volgens Kummer is de schaatsploeg op twee manieren gedupeerd door het faillissement van de bank. Voor de schaatsers wordt net als voor de meeste andere werknemers bij DSB Bank ontslag aangevraagd. Tankpassen werden al geblokkeerd, ook auto en telefoon moeten worden ingeleverd. Na de wettelijke opzegtermijn vervalt het salaris. Daarnaast lijden sommige sporters mogelijk extra schade. „Een aantal had bijvoorbeeld meer spaargeld bij de DSB dan 100.000 euro. We dienen binnenkort collectief een vordering in bij de DSB Bank.”