Russische overheid wendt zich weer tot de obligatiemarkten

Het is al enige tijd geleden, maar Rusland bereidt zich in alle ernst voor op een terugkeer naar de internationale obligatiemarkten. Het land speelt met de gedachte om daar begin volgend jaar 18 miljard dollar binnen te halen, na een afwezigheid van tien jaar. Dit zou het begin zijn van een programma van naar verwachting drie jaar, waarin Rusland zo’n 60 miljard dollar zou lenen.

De terugkeer komt precies op het goede moment. Rusland krabbelt langzaam overeind uit een diepe recessie, veroorzaakt door een dodelijke combinatie van de kredietcrisis, dalende olieprijzen en de massale kapitaalvlucht na de oorlog in Georgië vorig jaar.

Niet dat alles er nu rooskleurig uitziet. De Russische bankensector ligt aan diggelen en de reële economie kent serieuze problemen. Het bruto binnenlands product zal dit jaar nog steeds met bijna 8 procent krimpen en in 2010 naar verwachting stagneren. En het land is erin geslaagd de recessie te combineren met een hoge inflatie – van wel 12 procent dit jaar. Dit alles betekent dat Rusland voor het eerst in tientallen jaren een begrotingstekort zal hebben. Een aantal van de meest liberaal gezinde ministers heeft tot voorzichtigheid gemaand. Maar Vladimir Poetin, de premier van het land, verzet zich uit angst voor een daling van zijn populariteit uit alle macht tegen bezuinigingen op de sociale uitgaven.

Moskou heeft wel enige redenen om te hopen dat buitenlandse beleggers op zijn obligatie-uitgifte zullen afkomen. De olieprijs stijgt. Op een niveau van bijna 80 dollar per vat staat hij al boven het peil dat Rusland nodig heeft om zijn betalingsbalans en begroting in evenwicht te brengen. En op nauwelijks 30 miljard dollar vertegenwoordigt de staatsschuld slechts 6 procent van de totale buitenlandse verplichtingen van Rusland.

Het Russische beroep op de internationale obligatiemarkten is een uit opportunisme geboren keuze. Het land zou zijn tekorten makkelijk uit eigen middelen kunnen financieren. Twee fondsen voor slechte tijden bevatten nog steeds voor zo’n 170 miljard dollar aan bezittingen, en de buitenlandse valutareserves zijn terug op het niveau van januari.

Maar het echte doel van de aanstaande obligatie-emissie zou het plaveien van de weg kunnen zijn voor debiteuren met minder ruime middelen, zoals de grote Russische ondernemingen en banken. Intussen mag de regering niet vergeten dat de enige zekere manier om het vertrouwen van buitenlandse beleggers te herwinnen het doorvoeren van serieuze economische hervormingen is.

    • Pierre Briançon