Rudd wil regionale hulp tegen asielzoekers

Australië dringt er bij Zuidoost-Aziatische landen als Indonesië, Maleisië en Singapore op aan om meer te doen tegen mensenhandel in de regio. Dat werd duidelijk voordat de Australische premier Kevin Rudd vanochtend naar Jakarta vloog. Daar was hij een van vijf aanwezige buitenlandse regeringsleiders bij de inauguratie van president Susilo Bambang Yudhoyono, voor diens tweede ambtstermijn.

De bootvluchtelingen die sinds enige maanden weer met regelmaat Australië weten te bereiken, zijn een gevoelig onderwerp op de politieke agenda van dat land. De liberale, conservatieve oppositie van premier Rudd (Labor) wijt de komst van de asielzoekers aan het „slappe” beleid van de huidige regering. Overigens vroegen er vorig jaar slechts 4.750 mensen om asiel in Australië.

Rudd wil in Jakarta ook de acute kwestie oplossen van 78 opvarenden die dit weekeinde werden gered in Indonesische wateren door de Australische douaneautoriteiten. „We proberen met de Indonesische autoriteiten te zoeken naar een veilige plek voor deze mensen”,  zei vicepremier Julia Gillard in het Australische parlement voor het vertrek van Rudd.

Vorige week onderschepte de Indonesische marine op verzoek van Rudd een schip met 260 Tamils. Zijn regering vreest voor electorale schade door het vluchtelingenthema voor de komende verkiezingen. Tegenstellingen over illegale vreemdelingen bezorgden de conservatieven in 2001 een onverwachte stembusoverwinning. (Reuters)