Raspend Kerstfeest dankzij nieuwe cd Bob Dylan

Bob Dylan (68) heeft zijn bewonderaars al vaker tot verbazing – lees: verbijstering – gebracht. Maar zijn dit weekeinde verschenen Kerstalbum, Christmas in the heart vormt in een leven van artistieke provocaties een hoogtepunt. Nadat de bellen van de arreslee hebben geklonken, steekt de zanger raspend van wal met evergreens als Here comes Santa Claus, en Winter wonderland, al of niet begeleid door een zoetig dameskoortje en een hawaïgitaar.

Niets wijst op een parodie of een andere vorm van humor. Of het zou de foto van het nostalgische sekssterretje Betty Page in kerstpakje moeten zijn die de binnenkant van het hoesje siert. Daarin bevinden zich trouwens ook een vijftal kerstkaarten met plaatje van een arreslee en bijpassende enveloppen.

De cd Christmas in the heart bevat één dragelijk nummer, de woeste polka Must be Santa, voor de kerstvierders die het stilzitten onder de boom zat zijn. Maar om die polka heen moet de luisteraar zich veel lelijks laten welgevallen: zoals een kortademig gekweeld Hark the herald angels sing, dat vooral geschikt lijkt om kinderen schrik aan te jagen.

De zanger, notoir terughoudend tegenover de pers, heeft niets gezegd over zijn beweegredenen voor het maken van deze plaat, zodat onbekend is of er een dubbele bodem zit in dit opus, waarvan de auteursrechten overigens naar liefdadige instellingen gaan.

Mogelijk heeft Bob Dylan willen aansluiten bij de Amerikaanse traditie dat bekende artiesten in hun leven één kerstplaat maken. Ook in zijn bekende Radio Shows betoont Dylan zich immers een hoeder van het Amerikaans muzikaal erfgoed, in alle denkbare genres.

In 1965 schokte Dylan veel fans door over te schakelen van poëtische songs met akoestische gitaar naar harde elektrische rock. In 1967 ontpopt hij zich plots als countryzanger. In 1979 was hij opeens in de Heer, en zong daar ook over. En weer is hij er in geslaagd, te verbazen.

Bob Dylan: ‘Christmas in the heart (Columbia)

    • Raymond van den Boogaard