Prijswaardig leiderschap in Afrika: niet gevonden

Toen Mo Ibrahim in 2007 een onderscheiding voor voorbeeldig Afrikaans leiderschap in het leven riep, verklaarde de Soedanese telecommagnaat dat zijn initiatief mede bedoeld was om een debat over goed bestuur los te maken. In die opzet lijkt hij te slagen: het naar Ibrahim vernoemde prijscomité heeft besloten dat dit jaar helemaal niemand voor de prijs in aanmerking komt.

Ibrahim wilde gisteren tijdens een persconferentie van het prijscomité in Londen niet bevestigen dat het besluit bedoeld is als een vermaning richting Afrikaanse leiders. Ibrahim zei dat hij „volledig respect” heeft voor de kandidaat-winnaars. Maar hij voegde er aan toe dat hij bij de oprichting van zijn prijs in 2007 had gezegd dat „er jaren kunnen komen zonder winnaar”.

De prijs van Ibrahim is bestemd voor een democratisch gekozen Afrikaans staatshoofd dat in de afgelopen drie jaar zijn positie ook weer op democratische wijze heeft afgestaan. Ibrahim hoopt zo good governance te bevorderen op een continent waar democratie regelmatig tegenslag te verduren krijgt. De winnaar van de onderscheiding ontvangt 5 miljoen dollar voor een periode van tien jaar en 200.000 dollar voor ieder levensjaar daarna. Ibrahim kan het zich permitteren: de zakenman werd miljardair met de verkoop van telefoonbedrijf Celtel.

Kandidaten dit jaar waren onder anderen Thabo Mbeki, ex-president van Zuid-Afrika, Olusegun Obasanjo (Nigeria) en John Kufuor (Ghana). De twee prijswinnaars tot nu toe zijn ex-presidenten Chissano (Mozambique) en Mogae (Botswana). (Reuters, AP)