Obama 'beloont' vrede in Soedan

De Amerikaanse president Obama heeft de Soedanese regering „beloningen” in het vooruitzicht gesteld als zij haar best doet de humanitaire situatie in het land te verbeteren en de vrede tussen Noord- en Zuid-Soedan te bewaren. Zo niet, „dan zullen de VS en de internationale gemeenschap hun verantwoordelijkheid nemen”, zei Obama gisteren. Waaruit de beloningen bestaan, vertelde hij niet. Voorlopig blijven Amerikaanse sancties tegen de Soedanese regering van kracht. De Soedanese president Bashir is door het Internationaal Strafhof in Den Haag aangeklaagd voor misdaden tegen de menselijkheid, vanwege de strijd die het leger in de regio Darfur voert tegen rebellen. Het hoge aantal slachtoffers daarbij (ruim 300.000) is door Obama eerder al als ‘genocide’ bestempeld. Hij zal daarom niet direct in contact treden met de regering-Bashir. Een adviseur van Bashir verwierp gisteren de beschuldiging van genocide, maar verwelkomde Obama’s gebaar als breuk met de houding van diens voorganger Bush. (BBC, AP)