'Leger maakte afspraken met tribale leiders'

Bewoners vluchtten gisteren weg voor een militair offensief tegen de Pakistaanse Talibaan in Zuid-Waziristan. (Foto Reuters) Residents fleeing a military offensive against the Pakistani Taliban enter Dera Ismail Khan from South Waziristan October 19, 2009. Pakistani forces backed by artillery attacked Taliban insurgents on Monday as the army moved to wrest control of militant strongholds in a lawless region on the Afghan border. The fighting is a new test of the government's determination to tackle an increasingly brazen insurgency that has seen a string of attacks in different parts of the country, including an assault on army headquarters, in which more than 150 people were killed. REUTERS/Faisal Mahmood (PAKISTAN CONFLICT SOCIETY POLITICS) REUTERS

Het Pakistaanse leger heeft afspraken gemaakt met twee machtige, anti-Amerikaanse tribale leiders om hen ervan te weerhouden mee te vechten met Talibaanstrijders tegen de regering. De troepen openden afgelopen zaterdag een nieuw offensief tegen de Talibaan.

Het Pakistaanse leger meldde vandaag dat het de stad Kotkai zou hebben ingenomen op weg naar een belangrijke basis van de opstandelingen. Volgens het leger zijn tijdens opmars 78 Talibaanstrijders en 9 soldaten gedood. Deze aantallen werden niet door onafhankelijke bronnen bevestigd.

Kotkai is de stad waar Talibaan-commandant Qari Hussain Mehsud vandaan komt, die bekend staat als „de mentor van zelfmoordterroristen”.

Volgens inlichtingenofficieren van het Pakistaanse leger die onbekend wensen te blijven heeft het leger drie weken geleden met ex-Talibaan commandanten Maulvi Nazir en Hafiz Gul Bahadur een overeenkomst gesloten die erop neerkomt dat de regeringstroepen vrij doorgang hebben door hun gebied. In ruil treedt het leger niet hard op in die gebieden tegen de manschappen van beide commandanten.

De afspraken betekenen dat de kansen op een overwinning door het leger op vijand nummer één in Pakistan gunstig zijn. Maar zij geven ook aan dat het offensief dat nu vier dagen onderweg is in Zuid-Waziristan mogelijk niet het door de Verenigde Staten gewenste effect heeft van het tegengaan van de opstand over de grens met Afghanistan.

Een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken verklaarde voorzichtig: „We hebben hier een gemeenschappelijk doel, en dat doel is het vechten tegen gewelddadig extremisme.”

Vanochtend kwamen bij een zelfmoordaanslag in Islamabad twee mensen om het leven en raakten twintig anderen gewond. De aanslag werd uitgevoerd door twee aanvallers op een kantine voor vrouwen en op een faculteitsgebouw van een islamitische universiteit. Niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. (AP, Reuters)