IJsland krijgt zes jaar extra de tijd voor aflossen van leningen

Reykjavik. IJsland krijgt zes jaar langer de tijd om de Icesave-leningen aan Nederland en Groot-Brittannië terug te betalen. Dat is de belangrijkste wijziging in het begin juni afgesloten Icesave-akkoord waarover de drie landen na lange onderhandelingen afgelopen weekeinde overeenstemming hebben bereikt. Het IJslandse parlement moet zich nog uitspreken over het herziene akkoord dat vandaag wordt ondertekend. Premier Johanna Sigurdardóttir verwacht dat de twee regeringspartijen, de sociaal-democraten en LinksGroen, het akkoord zullen goedkeuren. De regeringspartijen hebben een kleine meerderheid in het parlement. De IJslandse premier wees erop dat een finaal akkoord over Icesave de weg vrijmaakt voor nieuwe leningen van het Internationaal Monetair Fonds (IMF), de Scandinavische landen en Polen aan IJsland. Deze leningen, die al maanden geleden zijn toegezegd, heeft het land hard nodig om het nu streng beperkte kapitaalverkeer te versoepelen, de koers van de IJslandse kroon op te krikken en de hoge inflatie terug te dringen.