Hoe weet een haar dat hij moet stoppen met groeien?

De haren op je armen zijn korter dan die op je hoofd. Hoe weet een haar nou dat die moet stoppen met groeien omdat hij lang genoeg is, vraagt Harry Boele uit Harmelen zich af.

„Dat weet een haar helemaal niet”, zegt Emiel Verdonschot lachend. Hij is tricholoog, een arts gespecialiseerd in haren en werkt bij haarkliniek Intermedica in Geldermalsen. „Hoe lang een haar groeit, wordt bepaald door de afstand van het haarzakje tot de oppervlakte van de huid.”

Ligt een haarzakje diep in de huid, dan is de doorbloeding ervan goed, en kan de haar lang doorgroeien. Maar ligt het haarzakje meer aan de oppervlakte, zoals op je armen, of bij je wimpers, dan kan de haar al snel niet meer verder groeien. „En dan valt de haar uit”, vertelt Verdonschot. „Maar het haarzakje blijft zitten, en er begint een nieuwe haar te groeien: een cyclus is voltooid.”

Een haarzakje kan ongeveer twintig haren produceren. Daarna zijn ze „uitgeput”. Daardoor krijgen oudere mensen steeds minder haar.

Op je hoofd liggen de haarzakjes het diepst, maar ook hoofdharen hebben een maximale lengte. „Die is ongeveer zestig centimeter”, zegt Verdonschot. „De puntjes van zulk lang haar zijn dan vijf jaar oud.” Of je je haar afknipt, maakt voor het groeiproces niet uit: de haar groeit na het knippen weer aan tot zijn maximale lengte.

Hoe lang je haar kan groeien, is genetisch bepaald. Bij sommige mensen liggen de haarzakjes nu eenmaal dieper in de huid dan bij anderen. Verdonschot: „In China zijn er zelfs mensen wier haar nooit uitvalt. Die hebben haar van vijftien tot achttien meter. Maar dat is een uitzondering.”

De haren op je hoofd zijn niet alleen langer, maar ook dikker dan de haren op je armen. „Dat ligt aan de grootte van de haarzakjes”, legt Verdonschot uit. „Denk maar aan een kandelaar: de voet daarvan is altijd breder dan de kaars. Het haarzakje moet dus ook altijd groter zijn dan de haar.”

Maite Vermeulen

    • Maite Vermeulen