Hedgefonds Galleon de dupe van de zwakheden van zijn oprichter

Galleon zou wel eens kopje onder kunnen gaan. De aanklacht wegens handel met voorkennis tegen oprichter Raj Rajaratnam van het op technologie gerichte hedgefonds zal beleggers waarschijnlijk afschrikken. Te midden van de schokgolven en de intrigerende details over de beschuldigingen is er een bredere les te trekken voor beleggers als het gaat om het bestuur van hedgefondsen.

Rajaratnam wordt ervan beticht meer dan 20 miljard dollar voor zijn fondsen te hebben verdiend door misbruik te maken van voorkennis – met behulp van tipgevers op allerlei plekken, uiteenlopend van chipfabrikant Intel tot kredietbeoordelaar Moody’s en consultancyfirma McKinsey. Als hij schuldig is, is het moeilijk te begrijpen waarom hij dit heeft gedaan. De verdiensten waren een druppel op een gloeiende plaat in vergelijking met de 3,7 miljard dollar die Galleon onder beheer heeft en het persoonlijke vermogen van 1,3 miljard dollar van de Sri Lankaanse oprichter.

Galleon heeft gezegd ‘geschokt’ te zijn en niet eens van het onderzoek op de hoogte te zijn geweest. Als de baas de dingen heeft gedaan waarvan hij wordt beticht, en het verantwoordelijke personeel daar geen weet van had of niet over bevoegdheden beschikte er iets aan te doen, klinkt dat alsof de controlemechanismen van het bedrijf ontoereikend waren.

Het prominente boegbeeld van het hedgefonds wordt geconfronteerd met een stortvloed van mogelijk ruïneuze beschuldigingen, hoewel hij nu op borgtocht vrij is. Als er zo’n sterke band bestaat tussen oprichter en firma, en er vragen zijn over de soliditeit van de interne controlemechanismen, is moeilijk in te zien wat beleggers anders kunnen doen dan zo snel mogelijk hun geld uit Galleon terugtrekken.

Dat zou een klap zijn voor het nietsvermoedende personeel, en het zou beleggers ook geld kunnen kosten. Hoewel het concern beweert dat zijn bezittingen ‘zeer liquide’ zijn, zouden concurrerende hedgefondsen en handelaren kunnen proberen te profiteren van een stormloop op Galleon.

Beleggers in hedgefondsen doen er goed aan het volgende te leren van het voorbeeld van Galleon: kijk eens goed naar de onderliggende structuur van een firma. Zwakheden op het gebied van de interne controles, de kwaliteit van het leiderschap en de rechten van beleggers, kunnen een firma te gronde richten. Veel managers zouden veel beter kunnen presteren. Beleggers moeten erop staan dat zij dat ook doen.

Vertaling Menno Grootveld

Voor meer commentaaruit Londen:www.breakingviews.com

    • Richard Beales