Groep PKK'ers uit Irak terug naar Turkije

Leden van de Koerdische afscheidingsbeweging PKK die zich schuilhielden in Irak zijn gisteren de grens met Turkije overgestoken om zich over te geven aan de Turkse autoriteiten. De PKK zegt steun te willen betuigen aan de Turkse belofte om het 25 jaar durende conflict met de Koerden te beëindigen.

De acht PKK-leden bevonden zich in een groep van in totaal 34 vluchtelingen die de grens overstaken. Volgens een Turkse aanklager zullen vijf van de acht toch worden vervolgd wegens hun lidmaatschap van de PKK. Volgens de PKK staken de strijders de grens over op instructie van PKK-leider Abdullah Öcalan, die een levenslange gevangenisstraf uitzit wegens terrorisme. Vrede met de Koerden is een belangrijke voorwaarde voor toetreding van Turkije tot de Europese Unie.

Ankara stelt de Koerden sinds juli meer rechten in het vooruitzicht. De regering wil niet zeggen of amnestie voor de naar schatting 2.000 PKK-strijders die schuilen in de Kandil-bergen van Irak onderdeel is van het vredesproces. Sinds de PKK in 1984 begon te vechten voor een onafhankelijk Koerdistan zijn daarbij 40.000 Koerden en Turken om het leven gekomen. Volgens een recente opiniepeiling heeft een meerderheid van de Koerden het streven naar onafhankelijkheid opgegeven. In een brief die de strijders gisteren overhandigden eist de PKK dat de regering een gesprek aangaat met Öcalan. Ankara wijst directe onderhandelingen met de PKK van de hand.