Geleerde opgepakt in de VS wegens spionage

In de Verenigde Staten is gisteren een wetenschapper die voorheen werkte voor de regering aangeklaagd voor spionage. Hij wordt ervan verdacht geheime staatsinformatie te hebben willen verkopen aan een man van wie hij dacht dat die een Israëlische spion was.

Stewart Nozette (52) werd gisteren gearresteerd, meldde het ministerie van Justitie. Hij wordt later vandaag voorgeleid. Als hij wordt veroordeeld, wacht hem mogelijk levenslang.

De man van wie Nozette dacht dat hij een Israëlische spion was, was in werkelijkheid een undercoveragent van de Amerikaanse inlichtingendienst FBI, aldus Justitie. De agent zou Nozette in september telefonisch hebben benaderd met de vraag of hij geheime informatie kon leveren, waarbij hij zich had voorgedaan als een agent van de Israëlische geheime dienst. Nozette zou op het verzoek zijn ingegaan en in ruil geld en een Israëlisch paspoort hebben gevraagd.

De autoriteiten benadrukten dat volgens de aanklacht Israël, of personen werkzaam voor de Israëlische regering, geen Amerikaanse wetten hebben overtreden.

De uit Maryland afkomstige Nozette heeft voor diverse overheidsinstellingen gewerkt, onder meer het ministerie van Energie, het ministerie van Defensie en de ruimtevaartorganisatie NASA. Tussen 1989 en 1990 werkte hij voor de Ruimtevaartraad van het Witte Huis, waar hij meewerkte aan een radarexperiment waarmee later naar verluidt water werd ontdekt op de maan. Na 1999 ging Nozette werken voor de non-profitorganisatie Alliance for Competitive Technology. Ook daar zou hij toegang hebben gehad tot geheime informatie. Volgens Justitie heeft hij onder meer informatie verstrekt aan de FBI-agent over satellietsystemen, verdedigingstrategieën van het Amerikaanse leger en communicatiesystemen.

In de VS zit op dit moment één Israëlische spion in de gevangenis. Jonathan Jay Pollard werd in 1987 tot levenslang veroordeeld voor spionage voor Israël. Zijn zaak leidde tot veel ophef, omdat Israël een bevriende staat van de VS was. Pas in 1998, na jarenlang ontkennen, gaf Israël toe dat Pollard spioneerde. (BBC, Reuters)