Forenzen op de Westelijke Jordaanoever

(Foto Oded Balilty / AP) In this photo taken Wednesday, July 22, 2009, a Palestinian man covers himself with a plastic bag as he sleeps on the ground after crossing from the West Bank town of Qalqilya to work in Israel, at the Israeli army's checkpoint near Kibbutz Eyal in central Israel. (AP Photo/Oded Balilty) AP

Deze Palestijnse man leeft nog. Hij komt uit het dorpje Qalqilya op de Westelijke Jordaanoever, maar hij werkt in Israël. Na de grensovergang, een procedure die voor Palestijnen al snel uren wachten betekent, slaapt hij nu aan de Israëlische kant onder een plastic zak. Misschien slaapt hij nog even voordat zijn werk begint. Waarom juist dáár, is niet bekend.

Gisteren kwam bij deze krant een hele serie van dit soort zwartwit-foto’s binnen van persbureau AP, afgelopen zomer geschoten door fotograaf Oded Balilty. Die leerde de kneepjes van de fotojournalistiek toen hij diende in het Israëlische leger, na afzwaaien werd dat zijn full-time baan. Twee jaar geleden won Balilty een Pulitzer Prize en een World Press Photo-prijs voor zijn beeld van een joodse kolonist, die bij een ontruiming van illegale nederzettingen in haar eentje een heel peloton Israëlische ME’ers lijkt tegen te houden.