Europarlement praat toch over Berlusconi

STRAATSBURG. De grote christen-democratische fractie in het Europees Parlement heeft gisteren tevergeefs geprobeerd om een kritisch debat over de Italiaanse premier Silvio Berlusconi van de agenda te halen. Een meerderheid aan andere partijen besloot om woensdag wel degelijk kritisch te spreken over de persvrijheid in Italië. De christen-democraat Berlusconi is eigenaar van de meeste commerciële zenders en heeft als premier ook zeggenschap over de staatsomroep. De meeste zenders besteden amper aandacht aan de oppositie en geven buitensporig vaak het woord aan Berlusconi, vinden veel Europarlementsleden. Jeanine Hennis-Plasschaert (VVD) vindt het ”kleinzielige politiek” dat de christen-democraten hebben geprobeerd het debat van de agenda te halen. ”De vrijheid van meningsuiting en persvrijheid is een van de basisrechten in de EU. We stellen allerlei eisen aan toetredende landen, dus we mogen ook Italië bespreken.” CDA-Europarlementslid Wim van de Camp steunde de mislukte actie van zijn fractie.