EU trekt 280 miljoen euro extra uit voor steun melkboeren

Luxemburg. De Europese Unie trekt 280 miljoen euro extra uit ter ondersteuning van de zuivelsector. De invulling van de extra uitgaven moet nog worden besloten, maar ”moet direct ten goede komen aan melkveehouders”, zei eurocommissaris Mariann Fischer Boel gisteren bij de bekendmaking tijdens een vergadering van ministers van Landbouw in Luxemburg. Ook verlengt de Europese Commissie de interventie, het opkopen en tijdelijk opslaan van melkproducten om de marktprijs te ondersteunen. De steun is het antwoord van Fischer Boel op een verzoek van 20 landen die na een zomer vol boerenprotesten aandrongen op 300 miljoen extra voor de zuivelsector. Nederland behoorde niet tot deze groep. De extra steun is ”in zekere zin symbolisch”, zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa-Cogeca, de Europese vertegenwoordiging van de boerenbelangenorganisaties, ”want het komt uiteindelijk neer op 0,2 eurocent per liter melk of gemiddeld 400 euro per melkveehouder.” Boeren wezen er het afgelopen jaar op dat hun kostprijs 40 cent per liter is terwijl ze slechts rond de 20 cent per liter uitbetaald kregen. Inmiddels is de prijs weer iets bijgetrokken. Die kwam in augustus in Europa gemiddeld uit op 26 cent.