EU: 280 miljoen voor zuivelsector

Europa trekt 280 miljoen euro extra uit voor de zuivelsector. De invulling van de extra uitgaven moet nog worden besloten, maar „moet direct ten goede komen aan melkveehouders”, zei eurocommissaris Mariann Fischer Boel tijdens een vergadering van ministers van Landbouw gisteren in Luxemburg. Ook verlengt de eurocommissaris de periode van interventie – het opkopen en tijdelijk opslaan van melkproducten om de marktprijs te ondersteunen.

Minister Verburg wil het Nederlandse deel van het geld, dat zou uitkomen op ongeveer 20 miljoen euro, gebruiken voor „versterking van de structuur” van de zuivelsector, zoals financiële steun voor innovatie. Verburg denkt niet aan directe uitbetaling aan boeren of het opkopen van quotum zodat de geproduceerde hoeveelheid melk minder wordt.

De extra steun is „in zekere zin symbolisch”, zegt secretaris-generaal Pekka Pesonen van Copa-Cogeca, de Europese vertegenwoordiging van de boerenbelangenorganisaties, „want het komt uiteindelijk neer op 0,2 cent per liter melk of gemiddeld 400 euro per melkveehouder”. Boeren wezen er het afgelopen jaar op dat hun kostprijs 40 cent per liter is, terwijl ze slechts rond de 20 cent per liter uitbetaald kregen. Inmiddels is de prijs weer iets bijgetrokken en kwam die in augustus gemiddeld in Europa uit op 26 cent, volgens de Nederlandse LTO.

De steun is het antwoord van Fischer Boel op een verzoek van twintig landen die na een zomer vol boerenprotesten aandrongen op 300 miljoen extra voor de sector. Alleen Nederland, Groot-Brittannië en de Scandinavische landen ontbreken in deze groep die vorige week maandag in Wenen een eigen landbouwtop belegde waar deze eis werd geformuleerd. Nadien sloot ook Griekenland zich aan. De eurocommissaris besloot daarop de aanval te kiezen en kondigde gisteren bij aanvang van de raad alvast 280 miljoen extra aan.