Dochter van ABN alsnog naar Duitsers

Het ministerie van Financiën heeft alsnog een overeenkomst gesloten met Deutsche Bank over de verkoop van dertien regiokantoren van ABN Amro en van Hollandsche Bank Unie (HBU), een ABN-dochter die zich toelegt op kredietverlening aan het midden- en kleinbedrijf.

Daarmee zou volgens Financiën worden voldaan aan de voorwaarde van eurocommissaris Kroes (Mededinging) om met een samenvoeging van ABN Amro en Fortis in te stemmen. De twee banken werden vorig jaar door de Nederlandse Staat uit de boedel van Fortis opgekocht en zouden samen een te dominante positie op de zakelijke markt krijgen. Rond het middaguur had Kroes die toestemming nog niet verleend.

Fortis, dat samen met twee buitenlandse banken in 2007 ABN Amro kocht, had al eerder overeenstemming bereikt met Deutsche Bank over verkoop van HBU en de andere bankonderdelen. De Nederlandse Staat vond de garanties die aan Deutsche Bank werden gegeven voor een partij hypotheken naar verluidt te hoog. Het ministerie van Financiën heropende hierop de onderhandelingen met de Duitsers.

In juli ketsten de onderhandelingen met Deutsche Bank af. Minister Bos (Financiën, PvdA) zei toen dat het in het belang van de belastingbetalers was dat de onderdelen niet tegen een te lage prijs aan de Duitsers werden verkocht. Eurocommissaris Kroes dreigde hierop de samenvoeging van Fortis en ABN Amro te blokkeren. Bos hoopt nu met een „akkoord op hoofdlijnen” extra tijd te krijgen van Brussel om tot een definitief akkoord met Deutsche Bank te komen. „Inhoudelijke informatie kan daarom nu nog niet openbaar worden gemaakt”, schreef hij vanmiddag in een brief aan de Tweede Kamer.

Volgens bronnen bij de onderhandelingen zou Deutsche Bank 690 miljoen euro betalen en zouden de risico’s van de kredietportefeuille van HBU gedeeld worden door koper en verkoper. Deutsche Bank stelt dat het na de transactie de drie na grootste zakenbank in Nederland zal zijn.

Lees meer over ABN Amro en Fortis via nrc.nl/abn