Dirk, de musical

Bankroof, suggereerde Dirk Scheringa gisteravond als titel voor het boek dat hij van plan is te gaan schrijven over zijn stukgelopen bankierservaring.

Tranentrekker of thriller?

In ieder geval het verhaal van de gewone jongen die zijn, met eigen inspanning opgebouwde, vermogen in enkele dagen door de vingers zag glippen. „Kapotgemaakt”, zei hij.

Als man van het volk gaat Scheringa naar eigen zeggen misschien ook in de politiek. Dan heeft Nederland straks naast een Partij voor de Dieren, een Partij voor de Vrijheid ook een Partij voor de Mensen.

Ander detail: Scheringa is niet alleen debiteur maar ook crediteur. Hij had zeven ton op een rekening bij DSB staan, had het geld uit balorigheid weggehaald en toch maar weer teruggestort. Eén ton valt onder de garantieregeling voor spaarders, het restant is een onzekere claim in het faillissement.

Daarmee is de man van Wognum overgeleverd aan de curatoren Rutger Schimmelpenninck en Joost Kuiper, vertegenwoordigers van het juridisch-financiële establishment.

Onmisbaar ingrediënt in het boek: de stem van het volk versus het bolwerk van de elite. De provincie tegen de Gouden Bocht en de corporale jaarclub.

Een faillissement van een bank telt veel verliezers, en één beroepsgroep die er altijd goed uitspringt: voor advocaten van alle partijen is het een goudmijn.

Indieners van claims en tegenclaims struikelen nu al over elkaar. Stichtingen van gedupeerden, belangenbehartigers die via tv-programma’s oproepen doen aan gedupeerden van het DSB-debacle om zich te melden voor een collectieve actie. Over en weer gaan ze elkaar, (ex-)bestuurders en toezichthouders voor de rechter slepen.

Misschien is ook Scheringa zelf straks van de partij. Hij heeft aangekondigd juridische stappen te overwegen tegen De Nederlandsche Bank omdat de centrale bank de noodlijn naar het kredietloket heeft afgeknepen. Dat kan nog gezellig worden in de gangen van de rechtbank. Want wie loopt daar ook?

Pieter Lakeman, de aanjager van Hypotheekleed, die een dagvaarding heeft ingediend tegen De Nederlandsche Bank omdat naar zijn mening de toezichthouder bij DSB heeft zitten slapen.

Met Kerst verwachten de curatoren het grootste deel van de spaartegoeden te hebben overgemaakt aan de rekeninghouders. Die krijgen alvast een voorschot van 3.000 euro op hun claim om de komende maanden van te leven. Gaan ze dat bedrag overmaken aan crediteur Scheringa of verrekenen met zijn schulden?

Beschouw het als een voorschot op de rechten van het boek, de film en de musical.

    • Roel Janssen