Buurt Hoensbroek afgesloten voor grote drugsactie

De politie van Hoensbroek heeft vandaag in de Kasteelbuurt in de Zuid-Limburgse plaats in ten minste veertien huizen hennepplantages ontdekt. (Foto Loraine Bodewes) Actie Kastelenbuurt Hoensbroek. Foto Loraine Bodewes Bodewes, Loraine

Vanwege een verdenking van grootscheepse hennepteelt heeft de politie vanochtend om half acht de Kasteelbuurt in Hoensbroek (gemeente Heerlen) afgesloten. Tegen half twee vanmiddag waren in veertien huizen plantages van verschillende omvang aangetroffen en waren dertien aanhoudingen verricht. In één woning stuitte justitie op 6,5 kilo amfetamine.

In de buurt en de wijde omtrek geldt een noodverordening. Bewoners mogen gecontroleerd de wijk in en uit. Sommige mensen hebben een aanzegging gekregen dat ze niet weg mogen.

In totaal zijn 250 functionarissen betrokken bij de actie, onder wie circa 200 agenten. Bereden politie, agenten met honden en 75 man mobiele eenheid moeten ongeregeldheden voorkomen.

Volgens burgemeester Toine Gresel (CDA) van Heerlen werd de Kasteelbuurt in Hoensbroek tot voor kort gezien als een normale wijk. „Er is daar de afgelopen jaren ook flink geïnvesteerd: huizen zijn opgeknapt, groen is aangelegd. Af en toe werd in de buurt een hennepplantage opgerold, maar niet meer dan elders.”

In augustus veranderde het beeld. Energiebedrijf Enexis signaleerde dat in de wijk extreem veel stroom werd gebruikt. Zelfs zo veel, dat er nieuwe leidingen zouden moeten worden aangelegd om aan de behoefte te voldoen. Warmtemetingen met vliegtuigen wezen uit dat in 47 van de 128 panden sprake zou kunnen zijn van teelt. Burgemeester Gresel: „Die aanwijzingen en aanvullend recherchewerk hebben ons doen besluiten tot de grootschalige actie. Kennelijk zoeken veel bewoners hun economische perspectief aan de verkeerde kant van de lijn. Dat is illegaal en het leidt door de zelf aangelegde leidingen ook tot brandgevaarlijke situaties.”

De beslissing in te grijpen en een noodverordening af te kondigen viel al in augustus, zegt de burgemeester. „De voorbereidingen kostten zes weken. Voor iedere binnen te vallen woning is een hulpofficier van justitie nodig om proces-verbaal op te maken.”

De actie in Hoensbroek zou naar verwachting begin van de middag worden beëindigd.