Bouwproject Mozambique krijgt professionele woordvoerders

Het imago van het vastgoedproject in Mozambique waarin prins Willem-Alexander deelneemt, wordt serieus ter hand genomen. Zowel in Nederland als in Mozambique zijn professionele woordvoerders aangesteld om vragen over het project te gaan beantwoorden.

De villa die de prins laat bouwen op het Mozambikaanse schiereiland Machangulo maakt onderdeel uit van een vastgoedproject dat bestaat uit 120 vakantiewoningen, een hotel, scholen, dienstwoningen voor de lokale elite en twee klinieken.

Op het project is de afgelopen maanden kritiek geweest. Investeringen die de lokale bevolking ten goede moeten komen, bleven achter bij de beloften. De vastgoedontwikkelaar ging in zee met een Zuid-Afrikaans bedrijf dat gesjoemeld zou hebben met bouwmaterialen. Een ingehuurd consultancybedrijf kreeg problemen met de Zuid-Afrikaanse fiscus.

Deze zomer is op instigatie van premier Balkenende een stichting opgericht, Stichting Administratiekantoor Machangulo, die de belangen van de prins in het project behartigt. Met de prins zou Balkenende tot de conclusie zijn gekomen dat het nodig was „afstand te creëren” tussen de prins en diens zakelijke belangen in het project. Bijvoorbeeld, legde Balkenende in een debat met de Kamer uit, omdat je nooit weet welke dubieuze investeerders zich later nog kunnen inkopen. De stichting beheert de aandelen van de prins. Hiermee is volgens Balkenende de ministeriële verantwoordelijkheid afgedekt.

Gealarmeerd door alle media-aandacht hebben de investeerders in het project het oorspronkelijke Zuid-Afrikaanse ontwikkelingsbedrijf laten opgaan in een nieuwe firma, Machangulo SA, gevestigd in Maputo. Ook dat bedrijf heeft nu in Mozambique een professionele woordvoerder aangesteld. Mogelijk wordt ook in Nederland een woordvoerder namens het project gedetacheerd.

Namens de Stichting Administratiekantoor Machangulo, die de belangen van de prins in het vastgoedproject beheert, gaat communicatiestrateeg Frans van der Grint het woord voeren. De stichting laat in een reactie weten dat „gelet op de interesse van de media” de stichting zich inmiddels heeft verzekerd van „additionele expertise op dit punt”.