Bos op wielerbaan nog altijd winnaar

Na een succesvol eerste seizoen als wegrenner heeft Theo Bos gisteren in de Zesdaagse van Amsterdam direct laten zien dat hij ook op de wielerbaan nog altijd een topper is. Bij zijn debuut als zesdaagserenner won de meervoudig wereldkampioen op de baan op de openingsdag de koppeltijdrit, samen met zijn ervaren partner Peter Schep. Het duo bleef gerenommeerde zesdaagsespecialisten als Robert Bartko/ Roger Kluge (Duitsland) en Bruno Risi/Franco Marvulli (Zwitserland) voor. Eerder op de avond eindigden Bos en Schep als vierde in de puntenkoers. De zege op dat onderdeel was voor de Bobbie Traksel en Tim Veldt.

Bos (26) won dit seizoen in de opleidingsploeg van Rabobank als sprinter op de weg de Ronde van Noord-Holland, de Omloop van de Kempen en drie ritten plus het puntenklassement in Olympia’s Tour. Omdat hij in de profploeg van Rabo onvoldoende ruimte zag om zich als sprinter te profileren, stapt hij volgend seizoen over naar Cervélo van ploegleider Jean-Paul van Poppel en kopman Thor Hushovd.

Bos rijdt deze winter een aantal zesdaagsen, waaronder in januari Rotterdam, met het oog op mogelijke deelname aan de Olympische Spelen van 2012. Bij zijn eerste Spelen in Athene 2004 haalde hij zilver op de sprint. Vorig jaar faalde hij als topfavoriet in Peking. In Londen mikt Bos wellicht op het nieuwe onderdeel omnium.