Baby onderscheidt stem van aap en mens

Kinderen van vijf maanden oud kunnen apen en pratende mensen van elkaar onderscheiden. Maar het verschil tussen een aap en een lachende mens begrijpen ze niet. Dat blijkt uit onderzoek dat gisteren online verscheen in de Proceedings of the National Academy of Science .

Het is het eerste bewijs dat kinderen stemgeluiden aan soorten kunnen koppelen. Uit eerder onderzoek was al bekend dat kleine kinderen langer naar foto’s kijken als het geluid dat ze horen, overeenkomt met de foto die ze zien. Als geluid en foto niet overeenstemmen, kijken kinderen maar heel kort.

De onderzoekers lieten Franse en Britse baby’s op een scherm foto’s van apen- en mensengezichten zien. Tegelijkertijd hoorden de baby’s geluiden van apen of mensen. De baby’s zaten op schoot bij hun ouders die door een koptelefoon naar muziek luisterden. Om zeker te weten dat de baby’s menselijke taal en niet bepaalde woorden herkenden, gebruikten de onderzoekers Japanse woorden.