Apple ontloopt crisis met iPhones en laptops

Technologiebedrijf Appe lijkt ongeschonden door de economische crisis. Mede dankzij het succes van de iPhone, Apples smartphone met aanraakbesturing, wist het Amerikaanse bedrijf het gebroken boekjaar 2009 af te sluiten met 12 procent omzetgroei en een stijging van de netto winst met 18 procent.

In het afgelopen kwartaal werden 7,4 miljoen iPhones verkocht. Terwijl de mobieltjesmarkt als geheel krimpt, blijft de vraag naar smartphones groeien. Apple is in dat marktsegment de derde fabrikant, na het Canadese RIM (maker van de BlackBerry) en Nokia. De iPhone is straks ook in China te koop. Daarnaast breidt Apple samenwerkingen uit met netwerken voor mobiele telefonie. Zo is de telefoon in Groot-Brittannië straks bij drie aanbieders te koop.

Apples computers zijn over het algemeen duurder dan Windows-pc’s, maar het bedrijf hield zijn computerverkopen op peil in een jaar waarin de rest van de pc-industrie te kampen had met afnemende vraag. Apple verkocht in het afgelopen kwartaal 17 procent meer Macintosh computers dan in hetzelfde kwartaal vorig jaar, voornamelijk laptops.

Apple verlaagde in het afgelopen jaren wel de prijzen van zijn notebooks. Het aantal verkochte desktopcomputers liep wel iets terug, net als de verkoopresultaten van de muziekspeler iPod. Die heeft last van eigen concurrentie van de iPhone.

De totale omzet van Apple bedroeg in boekjaar 2009 12,25 miljard dollar (8,2 miljard euro). Omdat de omzet van iPhones verdeeld moet worden over de looptijd van het belcontract, komen de officiële omzetcijfer lager uit: 9,9 miljard dollar.