Apple Magic Mouse: muizen met multitouch

magic-mouseApple vernieuwt zijn serie iMac desktop computers (schermen tot 27 inch) en de handzame Mac Mini computer. Maar het meest opvallende nieuwtje zit niet in één van die computers, maar ligt op het bureau: de Magic Mouse.

Het is een muis die de aanraaktechniek van onder meer de iPhone combineert met de aanwijsfunctionaliteit van een draadloze bluetooth muis. Apple verwerkte de multitouch techniek ook al in de trackpads (aanraakvlakken) van de MacBook laptops, zodat je bijvoorbeeld met twee vingers kunt inzoomen of foto’s roteren.

mmouse_2

De minimalistische Magic Mouse gebruikt geen bolletje of scrollknop meer om commando’s door te geven aan de computer. In plaats daarvan registreert een veld van sensoren onder het muisoppervlak welke bewegingen je vingers maken. De complete bovenkant van het witte object is aanraakgevoelig. magic mouseVan boven naar onder over deze muis aaien levert een scroll-beweging op. Doe je dat met twee vingers, dan kunnen daar andere commando’s aan toegevoegd worden, zoals het bladeren door internetpagina’s. Bekijk hier een video met uitleg over de nieuwe muistechniek. En hier toont iFixit de ingewanden van de muis (zie foto links).  Apple levert de Magic Mouse standaard bij de nieuwe iMac en verkoopt ‘m los voor 69 euro.

De oude Mighty Mouse had een bolletje dat lastig schoon te maken was als er vuil onder kwam. Dat probleem is met de multitouch-techniek verholpen.  De oude muis is nu nog steeds te koop (49 euro, ook niet mis) maar dan onder de naam Apple Mouse. Want het merkenrecht op de naam Mighty Mouse is nu eigendom van een andere firma.

Overigens heeft ook Microsoft, dat multitouch toevoegt aan het nieuwe Windows 7 besturingssysteem, prototypes ontwikkeld van muizen met multitouch.

Nieuwe iMacs tot 27 inch

imac-27-inch
Over de nieuwe serie iMacs: de hardware aan de binnenzijde is vernieuwd met snelle Nehalem-processoren in de topmodellen (2.66GHz quad-core Intel Core i5 en 2.8GHz quad-core Intel Core i7 met hyperthreading, beide per november leverbaar).  De snelste variant kost 1978 euro, het 21 inch instapmodel gaat voor 1099 euro over de toonbank.

De schermdiagonaal is uitgebreid tot 27 inch voor de grootste iMac, goed voor een resolutie van 2560 x 1440 pixels. De glasplaat loopt door tot aan de rand van het scherm. Helaas is er geen Blu-Ray lezer/schrijver ingebouwd, maar een gewone dvd-brander. Wel kun je op de grootste iMac een externe videobron aansluiten via Displayport. Heeft iemand al een HDMI-naar-Displayport adapter gevonden?

Bekijk hier de complete specificaties van de nieuwe iMacs en Mac Mini’s.

    • Marc Hijink