Winne en Jiggy Djé samen goed

Hiphop Jiggy Djé en Winne. Geh: 16/10, Paard van Troje. Herh: 31/10 Melkweg, Amsterdam****

Ze zijn kopstukken in de eredivisie van de Nederlandstalige hiphop en vullen elkaar prima aan. Debutant Winne uit Rotterdam, en Jiggy Djé – voorheen van rapgroep DAC. Ze houden beiden van hiphop met stevige drums en warme samples, en zijn woordkunstenaars voor wie hiphop geen dwangbuis maar springplank is.

Winne was al jaren een grote naam in de scene en laat vrijdagavond in Paard van Troje in Den Haag zien waarom. De stevig pompende beats en de havenstadsoul van zijn album Winne Zonder Strijd krijgen op het podium extra energie. Vanaf opener W.I.N.N.E. tot aan de remix van Geef 8, toont hij zich een ‘mc’, een master of ceremony, in de ware zin van het woord: een artiest die met nadrukkelijke articulatie en een stem vol ritmische nadruk het publiek steeds verder opzweept.

Winne schuift steeds anderen naar voren, zoals oudgediende Alee Rock, „een rapper die voor mij de weg heeft vrijgemaakt”, en talent Feis, een van de vele jonge Rotterdammers die Winne meebrengt. Maar het wordt nooit een chaos; al staan er tien op het podium, ze geven elkaar ruimte, in de positieve geest van hun mentor.

Ook Jiggy Djé, die met Noah’s Ark een van de belangrijkste hiphoplabels van Nederland leidt, heeft artiesten meegenomen, maar hier doet zich wel het hiphopcliché voor. Te veel langdradige incrowdhumor en schreeuwerige rappers die afleiden van Jiggy Djé’s sterke materiaal.

Wanneer Jiggy Djé solo meer op de voorgrond komt, hoort het publiek ook live een jongen met een verbazingwekkende verbale cadans en heerlijk spitsvondige teksten. Hoogtepunt is de remix van Superster, waarvoor Winne weer het podium komt, en waarin de rappers vanuit hun tenen hun ouders bedanken. De kolkend enthousiaste zaal doet woord voor woord met ze mee.

    • Saul van Stapele