Wat doet stress 'nmens in het blauw?

Becoming Blue is een serie bijzondere portretten van de fotografe Anouk Kruithof.

Om die éne reactie vast te kunnen leggen bestookt zij de gefotografeerden met stress.

Met de klok mee:Untitled (#30) 2007 c print op dibond 78,5 -100 cmUntitled (# 38) 2008 c print op dibond 64-80 cmUntitled (#39) 2008 c print op dibond 78,5 -100 cmUntitled (#09) 2007 c print op dibond 78,5 -100 cmUntitled (#11) 2007 c print op dibond 78,5 -100 cmUntitled (#35) 2007 c print op dibond 72-90 cm Foto’s Anouk Kruithof Kruithof, Anouk

Becoming Blue is een fotografieproject waarin Anouk Kruithof (28) antwoord probeert te vinden op de vraag: hoe reageren mensen op stress? Stress is een fysieke en mentale reactie, die niet in één moment te vangen is. Daarom ging de fotografe op een bijzondere manier te werk.

Kruithof licht haar project vanuit haar woonplaats Berlijn toe: „Ik begon met het uitnodigen van veelal onbekende mensen, die ik aandachtig had geselecteerd in de openbare ruimte. Het zijn mensen die ik bijzonder acht vanwege hun specifieke gedrag, uitstraling, lichaamshouding en fijngevoeligheid. Ik liet ze blauwe kleding dragen en vroeg ze zich over te geven aan het ongewisse.”

Vervolgens probeerde Kruithof bij deze mensen een gevoel van stress te injecteren door middel van allerlei onaangename acties. Op die manier probeerde ze haar modellen te ontregelen en zich gespannen laten voelen.

Je ziet angst op sommige foto’s. Is dat de bedoeling? Kruithof: „Ja, want volgens mij ga je er dan over nadenken. Je stelt jezelf de vraag: wat is daar gebeurd?” En dan zou dat wat je ziet kunnen ‘wringen’ met wat je denkt. „Ik kan een verdwaalde haar, pluimen rook of een vinger die je ziet wel weg photoshoppen, maar dat is niet de bedoeling. Ik wil dat mijn beelden te allen tijde openheid behouden en dus vragen oproepen.” Wat de stressveroorzakende acties behelsden wil de fotografe dan ook niet onthullen.

De titel van het project verwijst naar de kleur blauw. Waarom die kleur? Kruithof: „Ik koos blauw omdat deze staat voor het oneindige, voor rust. Deze betekenis staat in groot contrast met de onaangename, onverwachte acties die ik tijdens het portretteren heb uitgevoerd of die ik de geportretteerde zelf liet uitvoeren.”

Becoming Blue betekent ‘blauw worden’, een door Kruithof verzonnen term die staat voor de transformatiefase van de mens die zich verliest in stress en angst naar de mens die rust en de stilte kan toelaten en zo weer in balans is.

Het boek Becoming Blue (20 euro) is op verschillende adressen te verkrijgen of te bestellen via de website www.anoukkruithof.nl. De tentoonstelling is te zien tot 3 januari 2010 in museum Het Domein in Sittard.

    • Margot Poll