Voorkeur Radio, televisie en internet

actualiteit

EénVandaag. Het faillissement van de DSB Bank.Ned.1, 18.15-18.30u.

Netwerk. Doden of zelf gedood worden, dat is de relatief makkelijke keuze waarvoor een soldaat in oorlogstijd komt te staan. Moeilijker is de beslissing om iemand die geen directe bedreiging voor het eigen leven vormt te doden of niet te doden. Eenmaal thuis is de zoektocht naar de rechtvaardiging van die beslissing soms een strijd met het eigen geweten. Ned.1, 20.25-20.50u.

Nova. Een reconstructie van de laatste 48 uur voor het faillissement van de DSB Bank, en aandacht voor de rollen die daarbij gespeeld zijn door het Ministerie van Financiën, de Autoriteit Financiële Markten en De Nederlandse Bank. Ned.2, 22.15-22.50u.

praatprogramma

De wereld draait door. Matthijs van Nieuwkerk en tafeldame Halina Reijn ontvangen popmuzikant Alain Clark die onder meer vertelt over zijn ontmoeting met Diana Ross die vorige week in Nederland optrad, en filmster Willeke van Ammelrooy die haar autobiografie heeft geschreven en die komt etaleren. De band Gotcha! komt een minuut lang muziek maken. Ned.3, 19.30-20.15u.

Pauw & Witteman. Vanavond zijn de gasten onder meer acteur Kenneth Herdigein die de hoofdrol gaat spelen in Amandla! Mandela, een nieuwe musical over Nelson Mandela, en de populaire volkszanger Frans Bauer van wie een nieuwe plaat verschijnt.Ned.1, 23.00-23.55u.

documentaire

Heilung unerwünscht. Er bestaat een goedkope zalf waarvan bewezen zou zijn dat die een groot aantal huidziekten effectief bestrijdt. Maar het middel is zo goedkoop is dat het andere, duurdere middelen van de markt zou drukken. Een aantal farmaceutische bedrijven zou nu zelfs het patent op het medicijn willen verwerven om daarmee te voorkomen dat het ooit verkocht gaat worden. ARD, 21.00-21.45u.

Tegenlicht: De IJsland-ervaring. Een jaar gelden viel de IJslandse bank Landsbanki om. Het failliet van de bank betekende ook bijna het failliet van IJsland, want de regering had zich garant gesteld voor eventuele verliezen. De 320.000 inwoners mogen nu met z'n allen de schuld van 10,1 miljard euro gaan aflossen. Een econoom, een filosoof, een onderzoeksrechter, een satiricus, een activist, een visser en een koffiebareigenaar beantwoorden de vraag wat er is misgegaan.Ned.2, 20.55-22.00u.

Life: Reptiles and amphibians. Tweede aflevering van nieuwe dertiendelige natuurserie met David Attenborough. Over de strategieën die reptielen en amfibieën toepassen. Zoals de Jezushagedis, die over water rent, en de grootste hagedis ter wereld, de Komodovaraan. Het duurt weken voordat diens giftige beet een waterbuffel fataal wordt. BBC 1, 22.00-23.00u.

informatief

Weet wat je koopt: de antischoen. Wetenschappelijk consumentenprogramma. Kenianen lopen zo hard omdat ze gewend zijn blootsvoets te rennen. Dat is althans het idee achter de schoenen met Masai Barefoot Technology. Die hebben een zool waarmee het lopen op een zachte ondergrond zou worden nagebootst. Vanuit wetenschappelijke hoek komt echter nogal wat kritiek vanwege het ontbreken van enig bewijs. Presentator Menno Bentveld laat zich volhangen met sensoren om te onderzoeken wat het effect van de schoenen op zijn lichaam is.Ned.2 19.25-19.55u.

amusement

Dokument: Spookhuis. Tweede aflevering van drie, waarin Frans Bromet op zoek gaat naar schijnbaar onverklaarbare zaken. Deze keer bij een echtpaar dat beweert dat de geest van een overleden vorige bewoner in hun huis rond-spookt. En daarom hebben ze erg veel pech. Ned.2, 22.50-23.45u.

radio

De Avonden: Ghetto. Het Toneel Speelt brengt het stuk Ghetto van Herman Heijermans op de planken. Aandacht voor het vermeende antisemitisme in dit stuk uit 1898, in een gesprek met regisseur Jaap Spijkers en acteurs Mark Rietman en Nasrdin Dchar. Radio 6, 20.05-20.59u.

Hoe? Zo! De Nederlandse ontvangst van het Darwinisme. Historica Janneke van der Heide deed onderzoek naar de reacties in Nederland gedurende de eerste vijftig jaar na het verschijnen van het in sommige religieuze kringen nog altijd omstreden On the Origin of Species in 1859.Radio 5, 21.00-21.58u.