VN beginnen onderzoek naar bloedbad Guinee

De leider van een door de Verenigde Naties speciaal ingestelde commissie is gisteren in Guinee gearriveerd voor onderzoek naar de gewelddadige dood van oppositieaanhangers in het West-Afrikaanse land. Haile Menkerios, binnen de politieke afdeling van de VN de hoogste functionaris voor Afrikaanse zaken, ontmoette na zijn aankomst de internationaal fel veroordeelde leider van de Guinese junta, kapitein Moussa Dadis Camara.

Militairen schoten op 28 september op betogers in de hoofdstad Conakry. Daarbij vielen volgens een lokale mensenrechtenorganisatie 157 doden. De junta spreekt van 57 slachtoffers, die onder de voet zouden zijn gelopen.

VN-diplomaat Menkerios zei gisteren dat premier Kabine Komara medewerking heeft toegezegd aan het internationale onderzoek. Juntaleider Camara kondigde zelf eerder al een onderzoek aan. De 31 leden tellende, Guinese commissie wordt geboycot door burgerorganisaties.

Het economische samenwerkingsverband van West-Afrikaanse landen Ecowas heeft zaterdag een wapenembargo tegen Guinee ingesteld vanwege „grootschalige mensenrechtenschendingen”. Ook de Afrikaanse Unie dreigt met sancties. De Unie eist dat de junta terugtreedt en zich afzijdig houdt van de presidentsverkiezingen van januari 2010. De junta greep eind vorig jaar de macht na het overlijden van president Lansana Conté. (Reuters, AP, AFP)