vandaag

In het nieuws:

Eurocommissaris Kroes (Mededinging) krijgt te horen of ABN Amro en Fortis Bank Nederland erin zijn geslaagd om een onderdeel van ABN te verkopen. Zonder de verkoop van een deel van de bank zou de combinatie ABN-Fortis te dominant worden. Kroes zou de hele fusie van ABN Amro en Fortis bank kunnen blokkeren.

Directeur Ali Akbar Salehi van de Iraanse Organisatie voor Kernenergie bezoekt Wenen, voor de hervatting van het overleg met de Veiligheidsraad. Die beweren dat Iran uranium verrijkt voor een kernwapenprogramma. De Iraanse regering ontkent dat.

De Europese Commissie brengt een rapport uit over mensenrechtenschendingen door het Sri Lankaanse leger, begaan tijdens de strijd tegen de Tamil Tijgers. Vrijdag lekte al uit dat deze schendingen het land zo’n 67 miljoen euro aan exportcontracten met de EU gaat kosten.

Bij de rechtbank in Haarlem dient een kort geding van Rick Engelkes tegen zijn achterbuurvrouw. De acteur, toneel- en tv-producent zou door haar zijn opgelicht. Engelkes eist de investeringen terug die hij via haar in Dubai deed, ruim 1,2 miljoen euro.

De EU-ministers van Landbouw bespreken in Luxemburg een gezamenlijke aanpak van de lage melkprijzen. Een meerderheid van hen wil 300 miljoen euro extra uittrekken voor de noodlijdende melkveehouders. Het plan komt van het Europees Parlement en heeft de steun van 21 van de 27 ministers van landbouw in de EU. Het geld zou uit de Europese begroting van 2010 moeten komen.