Twaalf doden bij geweld tussen bendes in Rio

Bij geweld tussen drugsbendes in de Braziliaanse stad Rio de Janeiro zijn dit weekeinde twaalf doden gevallen. Ook werd een politiehelikopter uit de lucht geschoten en werden acht openbare bussen in brand gestoken. Het geweld was hevig, ook naar de standaard van Rio de Janeiro, dat wel gewend is aan gevechten tussen drugsbendes. De politie heeft 4.500 extra agenten ingezet.

Het geweld begon zaterdag in Morro dos Macacos (Heuvel van de Makaken), een sloppenwijk op een heuvel aan de noordkant van de stad. De wijk wordt gecontroleerd door Amigos dos Amigos (Vrienden van Vrienden), een van de drie zwaarbewapende drugsbendes die een groot deel van de sloppenwijken in Rio de Janeiro controleren.

Morro dos Macacos werd zaterdagmorgen binnengevallen door leden van een rivaliserende bende, het Rode Commando. Volgens de politie probeerde het Rode Commando de controle over de lokale drugshandel over te nemen. Bij het urenlange vuurgevecht kwamen tien vermoedelijke schutters om het leven. Twee omstanders raakten gewond.

De politie zond agenten de wijk in om het geweld te beteugelen. Twee van hen werden gedood toen hun helikopter werd geraakt door kogels. Het is volgens de politie nog niet duidelijk of de bendeleden expres schoten op de helikopter of dat die werd geraakt door rondvliegende kogels.

Mario Vilson, een inwoner van de sloppenwijk, vertelde aan de nieuwswebsite Terra dat hij ’s ochtends wakker werd van de schoten. „Deze oorlog is al twintig jaar aan de gang zal nooit ten einde komen”, zei hij. „Het is erg triest. Ik weet gewoon niet wanneer we vrede zullen hebben.”

Rio de Janeiro is een van de gevaarlijkste steden ter wereld. In 2008 werden 6.000 mensen vermoord. Hoewel het geweld tussen de drugsbendes meestal binnen de uitdijende sloppenwijken blijft, slaat het soms over naar de rijke wijken langs het strand. Af en toe wordt er een snelweg van het vliegveld naar de toeristische bestemmingen afgesloten vanwege gevechten tussen drugsbendes. (AP)