Turkooize sokken tegen Berlusconi

Ineens is het dragen van turkooize sokken een verzetsdaad in Italië. Kandidaat-leider van de centrum-linkse Democratische Partij Dario Franceschini toonde ze gisteren trots. Net als journalist Lucia Annunziata.

Aanleiding is een uitzending van Mattino 5 op Berlusconi’s zender Canale 5, die rechter Raimondo Mesiano bespioneerde, die daarin te zien was met zulke sokken aan. Mesiano achtte twee weken geleden Silvio Berlusconi’s holding Fininvest medeverantwoordelijk voor het omkopen van een rechter in 1991. Door deze misdaad kon Fininvest de grootste uitgeverij van het land overnemen ten nadele van ondernemer Carlo De Benedetti. Mesiano veroordeelde Fininvest tot het betalen van een schadevergoeding van 750 miljoen euro .

Berlusconi reageerde intimiderend op het vonnis: „We zullen eens wat moois naar boven halen over die rechter.” Afgelopen donderdag toonde Mattino 5 een stiekem gefilmde Mesiano. De rechter was bij de kapper. In afwachting van zijn beurt rookte hij buiten een sigaret. De commentator: „We zijn gewend aan zijn buitensporigheden.’’ De camera zoomde in op zijn turkooize sokken.

De journalisten vonden geen ander ‘corrumperend gedrag’ van Mesiano. Maar de bijdrage werd toch uitgezonden. Een toevalligheid? Of was het, zoals velen in Italië menen, een boodschap aan rechters, journalisten en critici van Berlusconi?

Een woordvoerder van de vereniging van rechters, CSM, zei in reactie dat „deze vorm van schaduwen alleen wordt toegepast door de geheime dienst en de maffia”. De vakbond van journalisten sprak van een ongeoorloofde „media-aftuiging’’ van de rechter. Franceschini riep iedereen op turkooize sokken te dragen: „Doe het voor Mesiano, die alleen schuldig is aan het feit dat hij rechter is.”