Stembusfraude

De leider van de liberale partij Jabloko, Sergej Mitrochin, stemde vorige week zondag in de Moskouse gemeenteraadsverkiezingen op zijn eigen partij in stembureau nr. 192. Maar toen dit bureau zijn resultaten publiceerde, bleek er geen enkele stem op Jabloko te zijn uitgebracht. Mitrochin stapt  nu naar de rechter.

Radio Liberty zette afgelopen vrijdag een filmpje op zijn website waarop goed te zien is hoe op 11 oktober de enorme stembusfraude in 75 van de 83 Russische regio’s kon plaatsvinden: in een kast in een stembureau in het Zuid-Russische  Azov liggen honderden van tevoren ingevulde stembiljetten, ten gunste van regeringspartij Verenigd Rusland.

Een verkiezingswaarnemer van Rechtvaardig Rusland, Aleksandr Tsivenko, ontdekte het. Gelukkig had hij zijn videocamera bij zich en kon hij vastleggen wat er gebeurde. Interessant is te zien hoe al die vriendelijke vrouwen die zo’n stembureau beheren (meestal leraressen van de school waar het stembureau is) geheel in paniek raken. Het is hun tenslotte ook maar bevolen van hogerhand. En als het tot een rechtszaak komt, dan gaan zij het gevang in. Want iemand moet tenslotte boeten, volgens de wet.

Het laat zien wat Rusland is: een schijndemocratie, in het leven geroepen om het Westen te behagen.

De link: 1853848.html