Scholier komt bij busongeval in Spanje om

Bij een busongeluk in Spanje is vanochtend een zestienjarig Nederlands meisje omgekomen. Zij was met klasgenoten en leraren van het Canisius College in Nijmegen op weg naar Barcelona voor een schoolreis.

Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken vanochtend bevestigd. Achttien inzittenden raakten gewond. Zij liepen onder meer botbreuken en verwondingen door glassplinters op. De gewonden, die allen buiten levensgevaar verkeren, zijn overgebracht naar ziekenhuizen in de nabijgelegen plaatsen Girona en Figueres.

Het ongeluk deed zich vanochtend rond tien voor half zeven voor in de scherpe bocht van een afrit van de snelweg Autopista del Mediterráneo, bij het plaatsje Orriols, in de buurt van Bàscara. Volgens reisorganisatie Travel Inventive, die de bus had ingehuurd, schrok de chauffeur van een overstekend dier. De dubbeldekker schoot door de vangrail en eindigde ondersteboven naast de weg. Bij het ongeluk waren geen andere voertuigen betrokken. De bus was zondagochtend vertrokken en in één ruk doorgereden naar Spanje.

Op 31 juli van dit jaar verongelukte in dezelfde regio ook al een bus met Nederlandse inzittenden, eveneens in een scherpe bocht van de afrit van een snelweg. Dat ongeluk kostte zes mensen het leven.

Aan de reis van het Nijmeegse Canisius College namen zo’n zestig mensen deel, vooral leerlingen uit de vierde klas. Ze waren op weg naar Barcelona voor een studiereis. Andere vierdeklassers van de school maakten reizen naar onder meer Londen en Berlijn. De reis naar Berlijn is afgelast.

De niet-gewonde leerlingen en leraren zijn overgebracht naar een hotel nabij Orriols. Zij hopen vandaag terug te keren in Nederland. Volgens Buitenlandse Zaken hoeven zij zich daarbij geen zorgen te maken over paspoorten die mogelijk nog in de bus liggen.

Directeur Dominique Majoor van het Canisius College heeft laten weten dat de school „zwaar getroffen” is door het ongeluk. De lessen gaan vandaag niet door. Ouders van bij het ongeluk betrokken leerlingen zijn vanochtend op de school bij elkaar gekomen. Zij kunnen moeilijk contact krijgen met hun kinderen, waarschijnlijk doordat veel mobieltjes in de bus zijn achtergebleven.

De consul-generaal en de plaatsvervangend ambassadeur in Spanje zijn vanochtend afgereisd naar de plaats van het ongeval. Ook twee teams van alarmcentrale SOS International zijn onderweg.