RKC legt zich nu al neer bij de ondergang

RKC0Heracles1

Ruststand 0-1. 15. Dost 0-1. Scheidsrechter: Wouters (Bel). Toeschouwers: 7.385.

Er heerste gisteren een opmerkelijke gelatenheid in het stadion van RKC. De nummer laatst in de eredivisie hangt een faillissement boven het hoofd, maar bij het duel tegen Heracles leek het of de aanhangers van de Brabantse club zich hebben neergelegd bij het noodlot. Bij de ingang van de tribunes stond een keurige jongeman die een handtekening vroeg voor een actie die de gemeente moet aansporen ‘Waalwijks Trots’ financieel te steunen en daardoor van de ondergang te redden. Op de tribune hing slechts één enkel spandoekje, met de tekst: op je 67ste met pensioen, de gemeenteraad moet dat nu al doen.

Na de 1-0 nederlaag van RKC tegen Heracles waren alleen sombere gezichten te zien op de tribune. Verder geen enkele wanklank of gefluit. Eerder toejuichingen van de zevenduizend toeschouwers voor de spelers die met lood in de schoenen nog even de harde kern opzochten voor een bedankje. „Een heel aparte gewaarwording, die gelatenheid”, erkende technisch directeur Mohammed Allach.

De oud-voetballer heeft het over „een doodsstrijd” die het management van RKC momenteel levert. Binnen één of twee weken kan de club failliet worden verklaard, als er geen oplossing wordt gevonden voor de kleine 3 miljoen euro schuld die zich openbaarde nadat het bestuur opstapte. Hoofdsponsor Ben Mandemakers is bereid garant te staan voor het tekort, maar dan moet de gemeente Waalwijk ook een bijdrage leveren. En die is daartoe vooralsnog niet bereid. Mandemakers wil dat de gemeente de huurachterstand van 612.000 euro kwijtscheldt en de jaarlijkse huur van 6 ton halveert. Alleen dan kan er in zijn optiek nog betaald voetbal worden bedreven in de Brabantse plaats.

Allach is het daarmee eens en lijkt zich er al bij te hebben neergelegd dat, als RKC een oplossing vindt voor het tekort, de club volgend seizoen aan een nieuwe toekomst moet werken in de eerste divisie. „Mandemakers vindt dat het mogelijk moet zijn met een begroting te werken van 3 miljoen euro (nu 6,2 miljoen, red.). Dan keert alles terug in normale proporties. En vervolgens kun je proberen die situatie weer uit te bouwen. Ik denk dat RKC in de eredivisie maximaal kan doorgroeien naar een budget van 6 à 7 miljoen euro.”

Voorlopig moet Allach koortsachtig proberen een razendsnelle bezuinigingsoperatie uit te voeren. Vervolgens komt er een schaduwbegroting. Verder moet er naar nieuwe sponsors gezocht worden. Activiteiten waarvoor hij niet is aangenomen. „Maar ik wil er alles aan doen om de club in leven te houden.” Er moet in de operationele sfeer een paar miljoen worden gesnoeid op de uitgaven. Allach: „Met FC Oss, RBC, Willem II, NAC, PSV, FC Den Bosch en Eindhoven heeft Brabant al zeven profclubs. Als een Betaald Voetbal Organisatie niet haar eigen broek kan ophouden, heeft ze geen bestaansrecht. We willen de club in de regio een meer sociaal-maatschappelijke functie geven. Het eerste elftal zal zich daar voor moeten inzetten.”

Zelfs als RKC de komende weken weet te overleven, dreigt het in de winterstop spelers kwijt te raken door de afslankoperatie. Daarmee lijkt ook het sportieve lot van de club bezegeld. Want een ploeg die onderaan staat in de eredivisie moet juist investeren om zich te redden. Maar met de instelling waarmee RKC gisteren het veld betrad, wint geen enkele ploeg. Trainer Ruud Brood had met zijn manschappen een agressief begin afgesproken. De aanvallers zouden direct druk moeten zetten op de verdediging van Heracles en in balbezit moesten zij de diepte zoeken. Hij zag niets terug van zijn opdrachten. RKC bouwde slordig op in de erbarmelijk slechte wedstrijd. Bij een van die momenten verspeelde rechtsback Dustley Mulder de bal aan Mark Jan Fledderus van de Almeloërs, die Bas Dost in staat stelde het winnende doelpunt te maken. „Iedere speler gaat anders met de huidige malaise om”, zegt Brood. „Een profvoetballer moet dan toch het beste van zichzelf laten zien.”

Het laatste kwartier moest RKC verder met tien man, omdat aanvaller Benjamin De Ceulaer van het veld was gestuurd. Hij kreeg binnen een halve minuut twee gele kaarten. „De eerste was absoluut geen zware overtreding”, vond de Belg. „De tweede was uit frustratie voor de eerste en het feit dat het bij ons niet goed liep.” Zijn tackle op de enkel van Mark Looms verdiende direct rood. De Ceulaer: „Ik zal mijn verontschuldigingen aanbieden aan deze jongen en mijn medespelers. Sommigen hebben moeite met de huidige situatie. Uit de berichtgeving in de media maken ze op dat we over acht dagen failliet zijn. Ik probeer het van me af te zetten en vol de strijd aan te gaan.”

Volgens Allach kan het niet meespelen dat de spelers met de clubleiding ook nog in conflict zijn over niet-uitbetaalde premies. „Als de club aan de rand van de afgrond staat, lijkt me dat wel het minste probleem. Ik denk eerder dat de financiële perikelen beklemmend werken. Ik had voor de beleving graag gezien dat we vandaag hadden gewonnen.”

    • Erik Oudshoorn