Regerende partij wint verkiezing Botswana

President Ian Khama van Botswana, ’s werelds grootste diamantproducent, kan verder regeren nadat zijn partij de parlementsverkiezingen heeft gewonnen. Khama’s partij BDP heeft ondanks de recessie, die de diamantindustrie hard raakt, één zetel meer behaald dan bij de vorige verkiezingen in 2004. De BDP bezet nu 45 van de 57 zetels, zo heeft de Botswaanse kiescommissie gisteren bekendgemaakt.

Verkiezingswaarnemers uit landen in de regio hebben de verkiezingen in Botswana vrij en eerlijk genoemd. De stembusgang vond vrijdag plaats.

Botswana geldt als een relatief stabiel en welvarend Afrikaans land. De voormalige Britse kolonie kent verhoudingsgewijs weinig corruptie en heeft een behoorlijke reputatie op het gebied van de mensenrechten. Het land wordt sinds de onafhankelijkheid in 1966 geregeerd door de BDP.

Tegelijkertijd kent het 2 miljoen inwoners tellende land veel armoede en een van de hoogste percentages aidspatiënten in Afrika. De diamantindustrie, die goed is voor bijna 40 procent van de staatsinkomsten, heeft te lijden onder de wereldwijde economische crisis. Het bruto nationaal product kromp in het eerste kwartaal met 20 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar.

Oppositieleiders verwijten Khama – een voormalig legercommandant en zoon van de eerste president van onafhankelijk Botswana – bovendien dat hij steeds autoritairder regeert. Khama, die begin vorig jaar president werd nadat toenmalig president Festus Mogae was teruggetreden, heeft strenge regels tegen alcoholmisbruik ingevoerd. Bovendien zou hij de media beknotten.

Dat Khama en diens BDP desondanks een zetel extra hebben gewonnen, komt volgens analisten ook door de verdeeldheid van de oppositie. (Reuters, AP, BBC)