Personeel loyaal tot het einde

Ook al hebben ze net gehoord dat hun DSB Bank failliet is, in Wognum houden de personeelsleden „heel veel respect” voor Dirk Scheringa.

‘Dirk bedankt voor de mooie jaren.’ Het is half tien vanmorgen. Het personeel van DSB Bank in Wognum heeft net gehoord dat hun bank definitief failliet is. In een gezamenlijke actie hangen zij printjes met letters voor de ramen van het hoofdkantoor. Halverwege het middelste DSB-pand met de regenboog in Wognum staat de steunbetuiging aan Scheringa. Een verdieping hoger levert het DSB-personeel ook kritiek op minister Bos (Financiën, PvdA) en zijn ministerie. ‘Wouter bedankt’, is te lezen achter de ramen.

De twee slogans typeren de sfeer vanmorgen in Wognum. DSB Bank is failliet, maar het personeel heeft geen kwaad woord over de directie. De enige beschuldigingen gaan richting Financiën, De Nederlandse Bank en de curatoren. Het personeel van DSB Bank verwijt het ministerie van Financiën dat het andere banken die in moeilijkheden waren wel heeft gesteund, maar een kleinere bank als DSB Bank niet. Of zoals Dirk Scheringa het zelf zei op de persconferentie vanochtend: „Wij zijn niet failliet gegaan, maar wij zijn kapot gemaakt.”

Om tien uur had het personeel van de bank eenzelfde verhaal gehoord van Scheringa. „Hij moest huilen toen hij ons vertelde hoe het allemaal is gegaan”, zegt DSB-medewerker Monique Koffeman. „De gehele raad van bestuur had het moeilijk.” Medewerker van de klantenservice Renate van Vaassen vertelt aan het hek voor het hoofdkantoor dat alle collega’s „heel veel respect” hebben voor Scheringa. „Tijdens de bijeenkomst werd heel veel geklapt. Iedereen leeft met hem mee. Het is heel onterecht hoe het is gelopen.” De afgelopen weken waren zwaar voor het personeel, vertelt Van Vaassen. „Vorige week maandag kregen we te horen dat er honderden mensen in de wacht stonden. Het was vreselijk.” Op de vraag wat zij nu gaat doen, zegt Vaassen blijmoedig: „Eerst mijn zoontje van zeven maanden ophalen en daarna ga ik solliciteren.”

Een uur later, rond elf uur, trekt een moegestreden Scheringa in het auditorium van de DSB Bank eerst kort het boetekleed aan. „DSB Bank heeft dingen niet goed gedaan. Daar hebben wij onze excuses voor aangeboden. Wij hebben producten veranderd, het verdienmodel aangepast. Maar het mocht niet baten.” Zijn medebestuursleden kijken strak voor zich uit. Hans van Goor knikt af en toe als Scheringa zegt dat hij vooral meeleeft met het personeel en dat hij er wel weer bovenop komt. „Ook al ben ik zelf alles kwijt.”

De DSB-oprichter spreekt van een horrorscenario waarin de bank de laatste weken terecht is gekomen. „Het is krankzinnig. Wij zijn door boekhoudkundige trucs kapotgemaakt.” In zijn emotie struikelt Scheringa over de woorden horror en rollercoaster. Hij wil een parlementaire enquete naar de gang van zaken rond zijn bank. En hij uit opnieuw scherpe kritiek op Financiën, DNB en op bewindvoerders. „Maar wij willen onze reacties vooral bewaren voor de onderzoekers die de gang van zaken in kaart gaan brengen”, zegt medebestuurslid Robin Linschoten. Of Scheringa nu plannen heeft om de politiek in te gaan, wil iemand weten. „Ik heb altijd wel politieke ambities gehad. Misschien richt ik wel de Partij voor de Mensen op.”

    • Jan Benjamin