Oranje Zwart is underdog met potentie

De hockeysters van Oranje Zwart promoveerden vorig seizoen naar de hoofdklasse.

De ploeg uit Eindhoven staat na een lastig programma knap in de middenmoot.

De hockeysters van het gepromoveerde Oranje Zwart doen het niet slecht in de hoofdklasse. Na zes duels heeft de ploeg van coach Ageeth Boomgaardt zeven punten en handhaaft zich knap in de middenmoot, met zeven punten meer dan hekkensluiter HGC. Rotterdam en HCKZ hebben slechts één punt meer. Koploper Den Bosch was gisteren in de Brabantse derby nog een paar maten te groot voor Oranje Zwart.

Lange tijd wist de ploeg uit Eindhoven door goed verdedigend werk de stand op 0-0 te houden. Met vlagen speelde de thuisploeg ook aanvallend goed hockey, maar doordat de eindpass steeds niet aankwam, werden er weinig doelkansen gecreëerd. Vijf minuten voor rust kreeg Den Bosch de eerste strafcorner, die koel werd binnengeschoten door strafcornerkanon Maartje Paumen. Ook in de tweede helft benutte de 82-voudig international een strafcorner. Tien minuten voor tijd bepaalde Emilie Mol de eindstand op 3-0. „We hebben redelijk meegedaan”, reageert Boomgaardt, zelf goed voor 192 interlands. „Maar de cijfers zeggen genoeg.” De coach was wel tevreden. „Den Bosch is een van de favorieten voor de titel. In zulke wedstrijden hoeven wij de punten niet te pakken.”

Het is opvallend dat Oranje Zwart op de zevende plaats staat, terwijl ze een lastig programma hebben gehad. De nummer één, twee en drie van vorig jaar, respectievelijk Amsterdam, Den Bosch en Laren waren te sterk maar Nijmegen en HGC werden al het slachtoffer van het uitstekend hockeyende Oranje Zwart. De wedstrijd tegen Rotterdam, de nummer acht van vorig jaar, eindigde in een gelijkspel. „Oranje Zwart gaat dan ook absoluut niet bij de laatste drie ploegen eindigen”, zegt coach van Den Bosch Raoul Ehren na de wedstrijd tegen Oranje Zwart. „Het is een uitstekend team met een paar speelsters die het verschil kunnen maken.”

Ehren doelt met name op de Duitse international Tina Bachmann (31), olympisch kampioen in 2004, en aanvoerder Marilyn Agliotti (30), goed voor 36 interlands. Beide speelsters werden aan het begin van dit seizoen aangetrokken door Oranje Zwart. Bachmann en Agliotti zijn voor het jonge team van groot belang. „Vanwege hun spel, maar ook door hun coaching in het veld”, aldus Boomgaardt.

Het is toch wel bijzonder dat zulke ervaren speelsters voor een uit de overgangsklasse gepromoveerde club kiezen. „Het heeft voor mij te maken met clubliefde”, zegt aanvoerder Agliotti, die eerder al uitkwam voor Oranje Zwart, maar vorig seizoen vertrok naar SCHC omdat de Eindhovense ploeg degradeerde naar de overgangsklasse. „Maar ik houd er ook van mee te doen met de underdog. Ik hoef niet koste wat het kost kampioen te worden en vind het leuk om de jonge meiden hier iets te leren.” Om die reden kwam ook Bachmann naar Eindhoven. „Ik was toe aan een nieuwe uitdaging en ik wil mijn kennis en ervaring op jonge speelsters overbrengen.”

Het geld wat de club, waarvan het mannenteam in 2005 landskampioen werd, hun bood deed er niet toe. „Absoluut niet”, reageert Bachmann. „Hockey is gewoon mijn hobby en natuurlijk krijg ik daar een vergoeding voor.” De Duitse is eigenlijk lerares, maar heeft momenteel geen werk. „Ik ben op zoek naar een baan in Eindhoven, maar nu werk ik alleen voor het hockeycollege hier op de club.” Agliotti, tweedejaars filosofiestudent, erkent wel dat ook de vergoeding heeft bijgedragen aan haar keuze voor Oranje Zwart. „Iedere international let tegenwoordig op de vergoedingen, dus dat lijkt me logisch.”

De ervaren hockeysters zien wel toekomst in de jonge ploeg. „Het team is volop in ontwikkeling en we worden elke week een stukje beter”, meent Bachmann. „Daphne van der Velden is negentien, zij speelt goed op het middenveld”, vindt Agliotti. „Ook de zeventienjarige verdedigster Valerie Magis heeft talent.” Verder heeft de ploeg een aantal jonge spitsen. „Zij zijn op een punt dat ze net wel of net niet doorbreken”, meent de aanvoerder. „Dat is even afwachten.”

De doelstelling is dit jaar slechts handhaving. „Het liefst uiteraard zonder play-outs”, aldus Boomgaardt. Agliotti is al overtuigd van handhaving. „Als we blijven spelen zoals we tot nu toe hebben gedaan, kunnen we zelfs in de middenmoot eindigen.” Ze denkt ook dat Oranje Zwart op de lange termijn kan meedoen om de landstitel. „Natuurlijk niet binnen één of twee jaar, maar we kunnen de komende jaren nog flink groeien.” Een goede strafcorner is echter vereist. „Dat is het verschil met de play-offs-kandidaten. Wij krijgen vandaag drie strafcorners mee, maar benutten er niet één. Den Bosch scoort gewoon honderd procent uit de strafcorners.”

    • Shari Kiljan