Officieren Iran dood bij aanslag

Bij een zelfmoordaanslag in het zuidoosten van Iran zijn gisteren ten minste 37 mensen omgekomen, onder wie zes hoge commandanten van de Iraanse Revolutionaire Garde. Tientallen mensen raakten gewond. De Revolutionaire Garde is een van de machtigste instituties in Iran. Het is een aparte strijdmacht en maakt geen deel uit van het reguliere leger. Volgens de hoogste aanklager in de regio heeft de soennitische terreurbeweging Jundallah de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist. Er was geen verklaring van de groep zelf. Jundallah heeft volgens Teheran zowel banden met drugssmokkelaars als met het islamitische terreurnetwerk Al-Qaeda. Parlementsvoorzitter Ali Larijani beschuldigde de VS ervan betrokken te zijn bij de aanslag.Hij zei dat de Amerikaanse president Obama zijn hand naar Iran heeft uitgestoken, maar „met deze terroristische actie heeft hij zijn hand verbrand”. De VS ontkennen betrokkenheid. (NRC)