Meisje van zestien begint aan zeilrace

Terwijl de 14-jarige Laura Dekker wacht op toestemming van de kinderrechter om uit te varen, is de 16-jarige Australische Jessica Watson gisteren vertrokken voor háár zeilrace rond de wereld.

Watson deed vorige maand een eerste startpoging, maar strandde nog in het zicht van de haven van Sydney. Ze voer met haar tien meter lange boot op een vrachtschip. Het zeilschip moest worden opgeknapt. Discussies of Watson niet te jong is laaiden op, maar ze kreeg geen vaarverbod.

Intussen wacht Laura Dekker op toestemming van de Nederlandse instanties die over haar zeilplan beslissen. Vrijdag is het psychologisch rapport afgerond dat de Kinderbescherming heeft gemaakt op last van de kinderrechter die zicht wil krijgen op haar karakter en vaardigheden om de twee jaar lange soloreis te doorstaan. De rechter doet over een paar weken uitspraak. Dekker zou volgende maand vanuit Portugal willen vertrekken.

Beide meisjes willen het verse record van Mike Perham verbeteren. Deze 17-jarige Brit voltooide eind augustus zijn non-stop solotocht rond de wereld binnen negen maanden. Watson hoopt binnen acht maanden haar race te voltooien, ze zeilt ook non-stop en houdt hazeslaapjes.

Dekker zal niet non-stop zeilen, als ze uitvaart, maar ze is dan bij aankomst wel de jongste.

Rectificatie / Gerectificeerd

Correcties en aanvullingen

Zeilmeisje

In het artikel Meisje van zestien begint aan zeilrace (19 oktober, pagina 1) staat dat Mike Perham het leeftijdsrecord non-stop solozeilen rond de wereld behaalde. Hij is wel de jongste zeiler die de aarde heeft gerond, maar hij onderbrak de race. Het non-stop record staat op naam van Jesse Martin.