Klaus staakt verzet tegen EU-verdrag

Václav Klaus lijkt zich niet langer te verzetten tegen het Verdrag van Lissabon. Volgens de Tsjechische president, de laatste die ‘Lissabon’ nog moet ondertekenen, is het verdrag „onmogelijk te stoppen”.

Het pact, dat de Europese Unie slagvaardiger moet maken, is behalve door Tsjechië door alle lidstaten van de EU geratificeerd. Klaus stelde er onlangs onverwacht een nieuwe eis aan en haalde zich hiermee de woede op de hals van Europese leiders, die na het recente Ierse ‘ja’ tegen Lissabon hoopten op snelle ratificatie.

In een interview met het Tsjechische dagblad Lidové noviny suggereert Klaus zaterdag dat hij zijn strijd staakt. „Het verdrag is geen goede zaak voor Europa of voor Tsjechië”, zegt Klaus. „Maar de trein gaat al zo snel en is al zo ver dat je zou kunnen zeggen dat het onmogelijk is om hem te stoppen of om te keren, hoezeer we dat ook zouden willen.” Brussel reageert koel op het interview. „Hij zegt niet dat hij het verdrag zal ondertekenen”, aldus een woordvoerder van de Europese Commissie.

Klaus eist een voorbehoud over het Handvest voor Grondrechten. De president vreest dat Duitsers die na de Tweede Wereldoorlog uit het toenmalige Tsjechoslowakije zijn gezet met terugwerkende kracht schadeclaims kunnen indienen als dat handvest in werking treedt. Volgens Klaus hoeft Lissabon door zijn eis niet opnieuw te worden geratificeerd. Hij stelt voor dat een voetnoot wordt opgenomen in het toetredingsverdrag van Kroatië, het volgende verdrag dat door alle 27 EU-lidstaten moet worden goedgekeurd.

Intussen denkt buurland Slowakije, dat Lissabon al heeft geratificeerd, ook na over een voetnoot. Volgens de Slowaakse premier Robert Fico kan er door een Tsjechische uitzonderingspositie „onzekerheid” ontstaan voor zijn eigen land, dat juridisch gezien ook erfgenaam is van Tsjechoslowakije.

Klaus gaat ook in op speculaties dat hij het ratificatieproces tot volgend jaar zou willen ophouden, omdat dan in Groot-Brittannië mogelijk een conservatieve, anti-Europese regering aantreedt. „Ik zal niet en kan niet wachten op de Britse verkiezingen”, zegt Klaus. „Tenzij ze in de komende dagen of weken worden gehouden.”

Opinie: pagina 6