'Ik ben blij terug te zijn in Engeland'

Boudewijn Zenden maakte zaterdag zijn debuut bij Sunderland. Dankzij een strandbal won zijn club.

Boudewijn Zenden (33) viel zaterdag in de tweede helft van de wedstrijd Sunderland-Liverpool in. De 34-jarige oud-international maakte zijn debuut voor Sunderland. Zijn club won met 1-0 door een doelpunt van Darren Bent. De bal caramboleerde uit een schot van hem in het doel via een grote rode strandbal met Liverpool-logo, die door een supporter van Liverpool in het veld was gegooid.

Was dat volgens de spelregels niet een ongeldig doelpunt?

„Ja. Doelman Reina van Liverpool werd op het verkeerde been gezet. De scheidsrechter had het doelpunt moeten afkeuren en op de plek waar de speelbal de strandbal raakte een ‘drop’ moeten geven. Zo zijn de spelregels. De spelers van Liverpool en trainer Benitez waren echt kwaad. Kan ik me voorstellen. Maar wij verdienden het om te winnen, wij hadden de meeste kansen.”

Hoe was het om tegen uw oude club te spelen?

„Geweldig. Ik kende nog vijf à zes spelers bij Liverpool. Net als trainer Benitez. Ik kwam hem al de avond voor de wedstrijd tegen omdat Liverpool toevallig in hetzelfde hotel logeerde als ik. Met hem heb ik een hechte band. Hij belt me nog vaak op en vraagt dan telkens wanneer ik zijn assistent-coach word. Hij ziet een toekomstige coach in mij.”

Hoe was de sfeer in het Stadium of Light van Sunderland?

„Geweldig. Het stadion was uitverkocht. Sunderland bestond ook nog 130 jaar. En dan die fantastische Liverpoolfans. Ik ben blij terug te zijn in Engeland. Hier voetbal je voor. Die sfeer, het aanvallen. Toen ik donderdag mijn contract tekende, viel een hoop onzekerheid weg. En dan ook nog meteen winnen tegen mijn oude club.”

    • Guus van Holland