Gelatenheid bij RKC in 'doodsstrijd'

RKC moet drie miljoen bezuinigen op de begroting van zes miljoen euro.

Dan nog is de voetbalclub afhankelijk van steun van de gemeente Waalwijk.

Er heerste gisteren een opmerkelijke gelatenheid in het stadion van RKC. De rodelantaarndrager van de eredivisie hangt een faillissement boven het hoofd, maar bij het duel met Heracles was het alsof de aanhangers van de Brabantse club zich er al bij neergelegd hebben dat het noodlot niet meer is af te wenden. Bij de ingang van de tribunes stond een keurige jongeman die een handtekening vroeg voor een actie die de gemeente moet aansporen ‘Waalwijks Trots’ financieel te steunen en daardoor van de ondergang te redden. Op de tribune in dit opzicht slechts één enkel spandoekje met de tekst: ‘op je 67ste met pensioen, de gemeenteraad moet dat nu al doen’.

Na de 1-0 nederlaag van RKC tegen Heracles, vooral te wijten aan een ongeïnspireerd begin van de bedreigde ploeg, alleen sombere gezichten op de tribunes. Verder geen wanklank of gefluit. Eerder toejuichingen van de zevenduizend toeschouwers voor de spelers die met lood in de schoenen nog even de harde kern opzochten voor een bedankje. „Een heel aparte gewaarwording, die gelatenheid”, erkende technisch directeur Mohammed Allach.

De oud-voetballer heeft het over „een doodsstrijd” die het management van RKC momenteel levert. Binnen één of twee weken kan de club failliet worden verklaard als er geen oplossing wordt gevonden voor de kleine drie miljoen euro schuld die zich openbaarde nadat het bestuur was opgestapt. Hoofdsponsor Ben Mandemakers is bereid garant te staan voor het tekort, maar dan moet de gemeente Waalwijk ook flink water bij de wijn doen. En die is daartoe vooralsnog niet bereid. Mandemakers wil dat de gemeente de huurachterstand van 612.000 euro kwijtscheldt en de jaarlijkse huur van zes ton halveert. Alleen dan kan in zijn optiek nog betaald voetbal worden gespeeld in het Brabantse stadje.

Allach is het daarmee eens en lijkt zich er al bij te hebben neergelegd dat als RKC een oplossing vindt voor het tekort, de club volgend seizoen aan een nieuwe toekomst moet werken in de eerste divisie. „Mandemakers vindt dat het mogelijk moet zijn met een begroting te werken van drie miljoen euro (nu 6,2 miljoen, red.). Dan keert alles terug naar normale proporties. En vervolgens kun je proberen die situatie weer uit te bouwen. Ik denk dat RKC in de eredivisie maximaal kan doorgroeien naar een budget van zes, zeven miljoen euro.”

Maar voorlopig moet Allach koortsachtig proberen een razendsnelle bezuinigingsoperatie uit te voeren. Vervolgens komt er een schaduwbegroting. Verder moet er naar nieuwe sponsors gezocht worden. Activiteiten waarvoor hij niet is aangenomen. „Maar ik wil er alles aan doen om de club in leven te houden.” Er moet in de operationele sfeer een paar miljoen worden gesnoeid op de uitgaven. Allach: „Brabant heeft al zeven profclubs. Als een betaaldvoetbalorganisatie niet zijn eigen broek kan ophouden, heeft ze geen bestaansrecht. We willen de club in de regio een meer sociaal-maatschappelijke functie geven. Het eerste elftal zal zich daarvoor moeten inzetten.”

Zelfs als RKC de komende weken weet te overleven, dreigt het in de winterstop spelers kwijt te raken vanwege de afslankoperatie. Daarmee lijkt ook het sportieve lot van de club bezegeld. Want een ploeg die onderaan staat in de eredivisie moet juist investeren om het vege lijf te redden. Maar met de instelling waarmee RKC gisteren het veld betrad, wint geen enkele ploeg. Trainer Ruud Brood had met zijn manschappen een agressief begin afgesproken. De aanvallers zouden direct druk moeten zetten op de verdediging van Heracles en in balbezit moesten zij de diepte zoeken. Hij zag niets terug van zijn opdrachten. RKC bouwde slordig op in de erbarmelijk slechte wedstrijd. Bij een van die momenten verspeelde rechtsback Dustley Mulder de bal aan Mark Jan Fledderus van de ploeg uit Almelo, die Bas Dost in staat stelde het winnende doelpunt te maken. „Iedere speler gaat anders met de huidige malaise om”, zegt Brood. „Een profvoetballer moet dan toch het beste van zichzelf laten zien.”

Het laatste kwartier moest RKC verder met tien man, omdat aanvaller Benjamin de Ceulaer van het veld was gestuurd. De Belg kreeg binnen een halve minuut twee gele kaarten. Hij bood daarvoor zijn excuses aan.

    • Erik Oudshoorn