Fiscus loopt miljarden mis

De Nederlandse fiscus loopt miljarden mis doordat Nederlandse multinationale bedrijven weinig belasting betalen. Normaal gesproken betalen bedrijven 25,5 procent vennootschapsbelasting over hun winsten, maar grote multinationals betaalden gemiddeld slechts 6 tot 7 procent belasting, door ontwijkconstructies in de wet. In 2007 lag het bedrag dat de Nederlandse schatkist misliep, rond de 16 miljard euro. Dat bleek gisteren uit onderzoek van de Universiteit Utrecht, in opdracht van televisieprogramma Zembla. Al in februari vorig jaar waarschuwden hoge ambtenaren van de Belastingdienst in NRC Handelsblad voor de nadelige effecten van de aanvullende wet op vennootschapsbelasting, die oorspronkelijk was bedoeld om het vestigingsklimaat voor ondernemingen te verbeteren. De ambtenaren drongen aan op reparatie van de wet; staatssecretaris De Jager scherpte de wet vervolgens op 1 januari 2008 deels aan. (NRC)