FC Twente heeft een fundament, AZ allerminst

FC Twente3AZ2

Ruststand 1-0. 36. Perez 1-0, 57. El Hamdaoui 1-1, 60. Wisgerhof (eigen doelpunt) 1-2, 61. Ruiz 2-2, 90. N’Kufo 3-2. Scheidsrechter: Vink. Toeschouwers: 23.800.

AZ heeft zijn naar de achtergrond verwezen voorzitter Dirk Scheringa dit weekeinde geen troost kunnen bieden. Terwijl de bankier uit Wognum tevergeefs zijn DSB Bank probeerde te redden, verloor de landskampioen uit Alkmaar zaterdagavond in de slotseconden van koploper FC Twente (3-2). „Dit doet pijn, zeker gezien onze situatie”, zei trainer Ronald Koeman.

Supporters van AZ hadden een spandoek naar Enschede meegebracht met de tekst ‘Dirk onze held’. De aanhang van FC Twente had andere ideeën over de voorzitter van de tegenstander. ‘Dirk Scheringa Belazert’, was te lezen in de Veste. Op een ander spandoek maakten fans van de thuisploeg de pijnlijke vergelijking met eerdere gloriejaren van AZ: ‘Na de gebroeders Molenaar nu ook Scheringa met zijn speeltje klaar?’

Met steun van de vermogende broers Cees en Klaas Molenaar werd AZ in het seizoen 1980-1981 landskampioen. Maar na hun vertrek raakte de club in verval en degradeerde zelfs naar de eerste divisie. Scheringa bouwde AZ opnieuw op met promotie, een nieuw stadion en de landstitel van vorig jaar als hoogtepunten. Hoewel de val van zijn DSB Bank de club in het lopende seizoen niet raakt, bestaat de vrees dat AZ opnieuw zware tijden wacht.

Algemeen directeur Toon Gerbrands en trainer Koeman spraken afgelopen week bemoedigende woorden. Maar ook zij weten niet of AZ zonder het nuchtere boegbeeld Scheringa zijn sponsors, spelers en supporters zal behouden. Joop Munsterman, voorzitter van FC Twente, wees zaterdagavond nog op de risico’s van een geldschieter bij een voetbalclub. „Het gevaar van het model van AZ is altijd geweest dat de club op termijn sponsors zou kunnen verliezen. Elke sponsor draagt bij aan het bedrijfsresultaat van in dit geval DSB Bank. Bedrijven vragen zich op een gegeven moment af of ze wel geld in een club moeten steken ter meerdere eer en glorie van de hoofdsponsor.”

Munsterman, zelf topman bij uitgeverij Wegener, noemde de situatie van AZ „heel vervelend”. „Wel heeft de club als voordeel gehad dat ze snel kapitaal bijeen konden krijgen voor een sterk elftal dat direct resultaat had. Twente, maar ook Groningen en Heerenveen, kiezen voor de weg van de geleidelijkheid. Bij ons lopen zo’n vijfduizend sponsors rond, waardoor het fundament volstrekt anders is dan dat van AZ.”

Een deel van de spelersgroep lijkt de vragen over de clubeigenaar intussen zat. Aanvaller Moussa Dembélé koos ervoor na afloop van de nederlaag helemaal niets te zeggen, aanvoerder Stijn Schaars wilde alleen over voetbal praten en volgens assistent-trainer Shota Arveladze maakt in de kleedkamer niemand zich zorgen over de situatie. Anderen betuigden juist hun steun aan Scheringa, zoals afgelopen week medewerkers van DSB Bank dat deden bij de rechtbank in Amsterdam. „Het is zonde wat er nu gebeurt”, zei verdediger Gill Swerts. „Dit wens ik niemand toe, zeker de voorzitter niet.”

„We wilden vandaag wel graag winnen voor hem”, zei middenvelder David Mendes da Silva. „Ook met de spelers hebben we afgelopen week veel over DSB Bank gesproken. Voorlopig heeft dit voor de club nog geen gevolgen, maar ik vind het erg vervelend voor onze voorzitter. Het is jammer dat hij er vanavond niet bij kan zijn.”

De voetballers van AZ konden Scheringa zaterdagavond geen plezier doen. De landskampioen moest zich in de eerste helft beperken tot verdedigen. FC Twente dirigeerde de ploeg uit Alkmaar terug naar de eigen speelhelft en kon zich alleen verwijten dat het voor rust slechts één doelpunt maakte. Voormalig AZ-speler Kenneth Perez schoot van dichtbij raak.

Een kwartier na rust boog AZ vooral door gebrek aan waakzaamheid bij FC Twente de achterstand om in een voorsprong. Eerst verzilverde de kwakkelende spits Mounir El Hamdaoui een snelle uitval van Rasmus Elm en Hector Moreno. Vlak daarna gleed Peter Wisgerhof de bal achter zijn eigen doelman, Sander Boschker.

Maar binnen een minuut kwam de geschrokken ploeg van trainer Steve McClaren weer langszij. Bryan Ruiz scoorde op aangeven van clubtopscorer Blaise N’Kufo. Even leek AZ op wilskracht een gelijkspel te behalen in de Veste, totdat N’Kufo in blessuretijd in een rommelige situatie de bal in het doel van Sergio Romero wist te krijgen.

Met de vijfde nederlaag in tien competitieduels neemt de druk op AZ toe. Want de ploeg van de nog kalme trainer Koeman speelt deze week op eigen veld tegen Arsenal (Champions League) en Ajax. Volgende week treft de ploeg in het KNVB-bekertoernooi de amateurs van Spakenburg, maar daarna volgen uitwedstrijden tegen FC Groningen en opnieuw Arsenal en een thuisduel met Feyenoord. „Ik vind het zware programma wel lekker, zeker in deze situatie”, zei Mendes Da Silva. „Maar dan moeten we nu wel gaan winnen, anders worden het nog vervelende weken.”

    • Michiel Dekker