Eerste dode griepadvies?

Toen Miquel Ekkelenkamp zijn artikel over de onnodige grieppaniek schreef (NRC 28 september 2009), was hij zich waarschijnlijk niet bewust van het feit dat het eerste slachtoffer ten gevolge van deze paniek al was gevallen.

Op 22 september overleed onze 51-jarige vriend in een Amstelveens ziekenhuis, hoogstwaarschijnlijk aan endocarditis, dat bij tijdige ontdekking goed behandelbaar was geweest.

De week ervoor voelde hij zich ziek en diagnosticeerde het als Mexicaanse griep (Nieuwe griep H1N1). Hij scoorde op alle zeven symptomen van de VWS-website. Volgens het advies hield hij zijn ouders en kennissen van de deur uit angst hen te besmetten. Erger was dat hij ook op basis van dat advies niet naar de huisarts ging, ook niet toen hij wel heel ziek werd. Op zondag 20 september belde hij op ons aandringen met de huisartsenpost, die raadde hem aan een banaantje te eten tegen de diarree. De volgende dag ging hij naar de huisarts en werd direct per ambulance afgevoerd naar het ziekenhuis met een vermoede dubbele longontsteking. De volgende ochtend overleed hij, ook voor de artsen, geheel onverwacht. De resultaten van de obductie wijzen op endocarditis als waarschijnlijke doodsoorzaak.

Hij was niet besmet met Mexicaanse griep, maar het advies om bij deze symptomen niet naar de huisarts te gaan, om besmetting van anderen te voorkomen, heeft bijgedragen aan zijn overlijden.

Overwogen moet worden, zeker bij de huidige lage prevalentie, om dit advies aan te passen zodat mensen toch tijdig naar de huisarts gaan om te voorkomen dat er onnodige slachtoffers vallen.

Dr. Marcel Hoefnagel

Hilversum

    • Dr. Marcel Hoefnagel Hilversum