een weekeinde vol voetbal

Luis Suarez oogde zaterdag vermoeid tijdens de met 4-0 gewonnen wedstrijd van Ajax tegen Willem II. De aanvoerder speelde woensdagnacht nog met Uruguay tegen Argentinië en arriveerde vrijdag pas in Amsterdam. Veel kansen waren niet aan hem besteed, maar toch pikte hij zijn doelpuntje mee. „Ik wilde zelf spelen”, zei Suarez. „Ik ben niet echt moe. De vermoeidheid vergeet ik als ik speel.” Na zijn dertiende competitiedoelpunt wees Suarez symbolisch op het embleem van Ajax. „Om de supporters te laten zien dat mijn hoofd nu hier is en niet meer bij de nationale ploeg.” Suarez kijkt uit naar de komende duels met AZ, Feyenoord en FC Twente. „Deze overwinning is belangrijk voor de volgende wedstrijden. De competitie is spannend en dat is goed.”

In een wedstrijd met weinig spektakel won PSV zaterdag op eigen veld maar net van SC Heerenveen: 1-0. Danko Lazovic maakte negen minuten voor tijd het winnende doelpunt, nadat invaller Ola Toivonen de paal had geraakt. Trainer Fred Rutten van PSV was tevreden. „Het was moeilijk om de openingen te vinden. Gelukkig hebben we de rust bewaard. Daarvoor zijn we uiteindelijk beloond.” Volgens Rutten had er voor het nog steeds ongeslagen PSV meer in gezeten. „In de eerste helft hebben we uitstekend gespeeld. Helaas bleef de beloning in de vorm van een doelpunt uit. Daardoor werd het moeilijk.”

Geconfronteerd met de beelden moest FC Groningen-aanvoerder Koen van de Laak bekennen dat zijn buiteling over doelman Michel Vorm (FC Utrecht) terecht geen strafschop opleverde. „Deze schwalbe was wel heel slecht, laten we het daar maar op houden”, glimlachte Van de Laak. Mede daardoor bleef het gisteren 0-0 in Groningen, een uitslag waar de coaches Ron Jans en Ton du Chatinier verschillend over dachten. „Ik denk dat jij er blijer mee bent dan ik”, sprak Jans tot zijn collega. De trainer van FC Utrecht beaamde dat zijn elftal kon leven met het behaalde punt. „Hier gelijk spelen is helemaal niet verkeerd.”

Rafael van der Vaart stond zaterdag verrassend in de basis bij Real Madrid. De ploeg won met 4-2 van Real Valladolid, mede dankzij twee doelpunten van Raúl, die zijn zevenhonderdelfde officiële wedstrijd voor Real speelde en daarmee een record vestigde. Marcelo en Gonzalo Higuain maakten de andere goals voor de thuisclub. Nauzet Aleman (2-1) en Marquitos (3-2) scoorden tegen. Royston Drenthe kwam acht minuten voor tijd als vervanger van Raúl in het veld. Real liep door de zege in op FC Barcelona, dat zaterdag niet voorbij Valencia kwam: 0-0.

Bayern München is iets ingelopen op de koplopers in de Bundesliga. Het team van trainer Louis van Gaal versloeg Freiburg zaterdag met 2-1. Kort voor rust bracht Thomas Müller Bayern op voorsprong. In de tweede helft werkte Freiburg-verdediger Du-Ri Cha de bal in eigen doel. In blessuretijd deed Freiburg via Stefan Reisinger wat terug. Mark van Bommel, terug na een teenblessure, deed mee tot de 72ste minuut. Van Gaal was blij met de zege. „We hebben de wedstrijd na rust gecontroleerd en geen kans weggegeven.” Bayern staat nu zesde, op zes punten van Hamburger SV en Bayer Leverkusen, die in een onderling duel met 0-0 gelijkspeelden.

Op de lijst van genomineerden voor de verkiezing van Europees voetballer van het jaar staan geen Nederlanders. Een panel van voetbaljournalisten maakt op 2 december de winnaar van 2009 bekend. Vorig jaar werd de Gouden Bal gewonnen door Ronaldo. Het blad France Football publiceerde de lijst met dertig genomineerden gisteren op de site.

Kijk op www.francefootball.fr en klik op Ballon d’Or