Een landspiegeldaling

Het was natuurlijk vooral een ludieke actie van de eerste democratisch gekozen regering van de Maldiven. Een kabinetsvergadering onder water, waar een document werd ondertekend om de wereld op te roepen de zeespiegelstijging serieus te nemen. De regering houdt wel van symboolacties zoals deze landspiegeldaling. Zo zal binnenkort het presidentiële zeiljacht te koop worden gezet

maladief

Regering Malediven vergadert onder water (Foto AFP)Regering Malediven vergadert onder water (Foto AFP)

Het was natuurlijk vooral een ludieke actie van de eerste democratisch gekozen regering van de Maldiven. Een kabinetsvergadering onder water, waar een document werd ondertekend om de wereld op te roepen de zeespiegelstijging serieus te nemen. De regering houdt wel van symboolacties zoals deze landspiegeldaling. Zo zal binnenkort het presidentiële zeiljacht te koop worden gezet als bijdrage aan het begrotingstekort.

Het zal nog wel een tijdje duren voordat de Maldiven drie meter tachtig onder de zeespiegel zijn verdwenen, als het al zo ver komt. Maar dat de eilanden, die nauwelijks nergens meer dan 1,8 meter boven de zeespiegel uitkomen, het moeilijk hebben door het veranderende klimaat is duidelijk. Erosie van de kust, verzilting van het drinkwater, storm, verlies van landbouwgrond en voedselveiligheid - zijn de belangrijkste problemen.

Behalve aan symboolpolitiek doet de regering gelukkig ook aan serieus onderzoek. Bekijk ook dit interview van David Frost met de vicepresident van de Maldiven:

Uit de onderzoeken blijkt echter ook dat klimaatproblemen worden versterkt door de manier waarop mensen omgaan met hun omgeving. Je kunt daarover allerlei vragen stellen: is het eigenlijk wel verstandig om zo dicht aan de kust te willen wonen; hoe belangrijk is democratie bij het zoeken van een oplossing voor klimaatverandering, wat kunnen rijke landen voor de eilandengroep betekenen.

Maar die vragen kunnen helaas voor de Maldiven worden samengevat met de simpele vraag of het wel verstandig is om op de Maldiven willen te wonen. Volgende week, als ik terug ben van vakantie, nieuwe vragen en nieuwe antwoorden.

    • Paul Luttikhuis