DSB heeft geen opties meer over

Gisteravond laat heeft Jelle Hendrickx van Steunfonds Probleemhypotheken gezegd dat het ministerie van Financiën en De Nederlandsche Bank niet bereid zijn geld te steken in de DSB bank. Daarmee lijkt de bank definitief af te koersen op een faillissement. De uitspraak van Hendrickx was bij het ter perse gaan van deze krant nog niet bevestigd door DSB, het ministerie of DNB.

Gisteren overdag werd al bekend dat de overnamegesprekken tussen DSB Bank en de Amerikaanse investeerder, die interesse had in de bank, waren afgebroken. Dat bevestigde financieel directeur Ronald Buwalda van DSB Bank.

Zaterdag meldde NRC Handelsblad dat de investeerder het Texaanse opkoopfonds Lone Star is. De Amsterdamse rechtbank heeft DSB tot vanmorgen 09.00 uur de tijd gegeven om een koper te vinden voor de bank.

Gisteren had DSB nog alle hoop gericht op ‘plan B’. Hendrickx maakte zaterdag voor het eerst gewag van het plan, en gisteren vroeg de directeur van DSB Bank in een brief aan minister Wouter Bos van Financiën om financiële steun voor dit alternatieve voorstel. De staat zou 100 miljoen euro moeten lenen om de benodigde versterking van het eigen vermogen mogelijk te maken.

Plan B zou hebben betekend dat een deel van de spaartegoeden van klanten zouden worden omgezet in aandelenkapitaal. Depositohouders die niet door het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank worden gedekt, zouden 100 miljoen van hun tegoeden kunnen omzetten in eigen vermogen. Het gaat om de houders van achtergestelde deposito’s en spaarders met meer dan 100.000 euro. Om aan de benodigde 200 miljoen vermogenssteun te komen, vraagt DSB Bank de minister dus om de overige 100 miljoen te lenen.

Volgens een brief die gisteren op de site van RTL Nieuws opdook, luidt de aanhef van de oproep aan Bos: „Beste Wouter.” Verder schrijft Scheringa: „Zonder jouw hulp wordt morgen het faillissement uitgesproken.” Dat laatste lijkt nu werkelijkheid te gaan worden.

Kijk voor de uitspraak van de rechter en het laatste nieuws over DSB vandaag op nrc.nl