DSB failliet na mislukken reddingsactie

DSB Bank is vanmorgen door de Amsterdamse rechtbank failliet verklaard. Investeerder Lone Star trok zich terug en ‘plan B’ mislukte.

In dat plan B, dat zaterdag plotseling in beeld kwam, zouden klanten hun spaargeld moeten omzetten in aandelen in de bank. Daarnaast zou de overheid voor 100 miljoen euro moeten bijspringen en zou De Nederlandsche Bank ervoor moeten zorgen dat DSB weer gebruik zou kunnen maken van een liquiditeitsfaciliteit van 1,8 miljard euro. Die was vorige week verlaagd naar 1 miljard euro, waardoor DSB zonder middelen kwam te zitten. Nadat het ministerie en de centrale bank dat verzoek dit weekend hadden geweigerd, was een faillissement onafwendbaar.

Eigenaar en directievoorzitter Dirk Scheringa zei vanmorgen op een persconferentie dat zijn bank „helemaal niet” failliet is. Ook zei hij dat hij een parlementaire enquête wil naar de gang van zaken rond DSB.

Scheringa heeft zaterdag bij de Amsterdamse rechter een klacht ingediend over Rutger Schimmelpenninck, een van de twee bewindvoerders bij DSB Bank. Scheringa deed dit omdat hij kwaad was over de wijze waarop Schimmelpenninck omging met Lone Star, de opkoper uit Texas. De rechtbank bevestigde vanmorgen dat de klacht van Scheringa in behandeling is genomen. De bewindvoerder was niet beschikbaar voor commentaar.

Scheringa beweerde dat hij zijn hele vermogen kwijt is, omdat dat in DSB zat. Dit zou inclusief de 750.000 euro spaargeld zijn die hij bij zijn eigen bank had staan. Hij bevestigde dat hij zijn spaargeld had weggehaald, toen hij door De Nederlandsche Bank op 3 oktober gedwongen was af te treden en zijn aandelen te verkopen. Nadat bewindvoerders bij zijn bank waren aangesteld, heeft hij zijn geld teruggestort. Volgens Scheringa haalde hij zijn geld uit boosheid weg. „Ik was dozen aan het inpakken met mijn spullen, ik zag mijn levenswerk verdwijnen”, zei hij vanmorgen. Ook zei hij vanmorgen dat de voetbalclub AZ, die zijn eigendom is, op termijn op zoek zal moeten naar een nieuwe shirtsponsor.

De Nederlandsche Bank heeft vanmorgen het depositogarantiestelsel in werking gesteld. In november kunnen rekeninghouders een brief verwachten. De centrale bank verwacht dat zij voor Kerst hun geld terug kunnen hebben.