Denk niet al te zonnig over Duitsland

Ben Knapen heeft bepaald een zonnige kijk op de situatie in Duitsland, wanneer hij schrijft dat de Duitsers hun politieke discussies voeren „zonder die amusementscocktail van belediging, provocatie en racisme waar ons vaderland zich voor warm loopt”. (Opiniepagina, 14 oktober). Sommige Duitsers zijn van mening dat in hun land wel erg behoedzaam wordt omgesprongen met problemen die met integratie te maken hebben.

Zoals uw correspondent Joost van der Vaart in Berlijn schrijft, in een stuk over een ‘ongepolijste’ topman van de Bundesbank, die onlangs harde kritiek had op de slechte integratie van minderheden in Duitsland: „Misstanden worden uit angst voor racisme vaak met de mantel der liefde bedekt.” (NRC Handelsblad, 13 oktober).

Sterker nog, sommigen zouden willen dat ook in Duitsland een Wilders zou komen, zoals de politicoloog en publicist Udo Ulfkotte, auteur van een onlangs verschenen onheilspellend boek over de dreiging van grote sociale onrust in Europa (Vorsicht Bürgerkrieg!). In een interview met Elsevier van 15 aug. jl. zegt hij onder meer: „De ontwikkeling in Nederland is verder dan in Duitsland. Ik weet niet of dat door Geert Wilders komt, maar er wordt veel sterker gereageerd.” En: „In Duitsland laat men de problemen escaleren. Daardoor wordt de woede onder de mensen gevoed.”

De kop boven Knapens column ‘Voorbeeld Duitsland’ lijkt op zijn zachtst gezegd nogal voorbarig.

A. Rijksbaron

Amsterdam

    • A. Rijksbaron Amsterdam